söndag, augusti 21, 2011

Finsk inspiration

Oj oj oj. Nu har äldrenämnden varit i Helsingfors. De där politikerna gör inget annat än att roa sig på skattebetalarnas bekostnad. Eller inte...
Nog för att vi hade trevligt också. Men mest handlade det om att få nya kunskaper, inspiration, nya erfarenheter och intryck.

Något av det jag tog med mig från Helsingfors äldreomsorg:

- Motionsavtal i hemvården. Varje brukare får efter utredning sluta ett rehabiliteringsavtal. Där framgår tydligt vad man ska göra själv för att hålla sig frisk och också träna upp sina förmågor. Hemvården (hemtjänstpersonalen) instrueras vad de ska göra- och inte göra. Det gäller att motivera brukaren att själv göra så mycket som möjligt för att hålla sina förmågor i behåll. Undersköterskan ska finnas som ett stöd och coach. Detta synsätt skulle jag vilja se i Västerås hemtjänst.

- Teknik. Finland har kommit längre när det gäller att använda teknik för äldre. Bland annat fick vi se ett golv som känner av när någon ramlar, eller tappar kryckkäpparna eller kliver ur sängen. På så vis kan personalen snabbt vara på plats och fallolyckor kan förhindras.
En annan variant var en dyna som läggs under madrassen som känner av andning, rörelse, hjärtrytm.Detta skulle kunna vara ett alternativ för alla som har tillsyn flera gånger per natt av hemtjänsten.

Något som var märkbart och kom igen var hela tiden den uttalade ambitionen att fler skulle kunna bo hemma längre. Ett uttryck som användes var aggressiv träning (!). Kanske något typiskt finskt?
Nästan 50 procent av alla hushåll i Helsingfors är ensamhushåll. Mycket. Och en utmaning.

Hemsjukvård och hemtjänst är integrerade, läkare är knutna till hemvården. Riktigt så långt kommer vi inte när kommunerna får ta över hemsjukvården. Men en bra bit på väg. 1 september ska kommunfullmäktige fatta beslut.

Helgen har ägnats åt att fylla frysen och matkällaren med svamp, saft, mos och sylt.
Nu ska vi nog klara oss om det blir nödår. :)

1 kommentar:

Pege sa...

I Finland tror jag dom kör efter principen Ska de va, ska de va varom int får de va! :)