måndag, maj 02, 2011

Vårtal

Sista april och första maj avlöpte enligt traditionen. Fanorna fladdrade, brasan var stor och värmde välkomnande i den kalla vårkvällen.

Höll mitt livs första vårtal, strax innan brasan tändes på Skiljebo. Så här löd det:

Kära vänner, skiljebobor och ni andra som samlats här i kväll!
Det har varit en lång, snörik och kall vinter. Den började för oss västeråsare redan 9 november. Då den bet sig fast med en sällan skådad envishet.
I fem månader har vi haft vinter med kopiösa mängder snö, isiga gator och en bitande kyla.
Åtgången av salt var så stor att det blev saltbrist i hela norra Europa. Mer sand än någonsin har östs ut på stans vägar för att hålla halkan i schack. Lasarettets ortopedavdelningar har översvämmats av brutna handleder och fötter.

Men äntligen kan vi hälsa våren välkommen!
Vägarna har sopats, cykeln rullar lätt och barnen tar fram sina skateboards och skidåkarna byter sina vallaskidor mot rullskidor.
Ringduvorna sitter åter och kurrar på taknocken, skatan bättrar på sitt bo och i dungarna står vitsipporna i full blom.

Och även här på Skiljebo går vi en ny vår till mötes.
På Tråddragargatan har en ny gruppbostad för funktionshindrade invigts i höstas.

Vid centrum ska kommunala bostadsbolaget Mimer bygga ett vinkelhus i fyra våningar, med 58 lägenheter, som förhoppningsvis ska vara inflyttningsklart våren 2013
Mimer har också planer på att bygga ett niovåningars punkthus med 28 lägenheter här på Skiljebo

Det här är efterlängtat av alla som vill bo kvar på Skiljebo men som vill flytta från villan eller lägenheten i huset som saknar hiss.

I planerna ingår också att fräscha upp centrum, rusta upp torget anlägga och en ny parkeringsplats.

Utfarten från Skiljebo centrum ska förses med en ny rondell vid korsningen Tråddragargatan och Munkbogatan. Det kommer göra korsningen både trafiksäkrare och öka framkomligheten. Den ska börja byggas nästa år. I paketet ingår även en ny gång- och cykelväg från Odensviplatsen och norrut.

HSB har visat nytt intresse för Hjärtpunkt Skiljebo och har presenterat nya byggplaner för bostäder, och lokaler för mötesplats, fritidsgård. förskola medmera.

Det finns också långtgående planer på att kraftigt förbättra busstrafiken i Västerås. Om förslaget går igenom innebär det att boende på Skiljebo kommer få en mycket förbättrad turtäthet på bussarna. Stans bästa busslinje kommer gå på Tråddragargatan. Det blir bussar med 7,5 minuters mellanrum i högtrafik.

Så visst finns det framtidstro, framtidshopp och mycket att se fram emot på Skiljebo och i Västerås. Men mest ser vi nu alla fram emot en vacker vår som just nu fullkomligt håller på att explodera i grönska.
Det är precis vad vi vinterfrusna själar behöver.

Och med detta vill jag till sist utbringa ett fyrfaldigt leve för våren.
Den leve HURRA HURRA HURRA HURRA

Inga kommentarer: