fredag, maj 27, 2011

Heltid i Skultuna

Hade en intressant heldag med Skultuna hemtjänst igår.
Först det mest positiva: alla fast anställda har under våren blivit erbjudna heltid och de flesta valt att anta det. Det har inneburit att man har kunna minska på antalet timvikarier och fått en högre kontinuitet vilket främst gagnar vården och de äldre som får färre ansikten att hålla reda på. Glädjande. Kan Skultuna kan fler. Dessutom var det få delade turer.

Skultuna kommundelsnämnd har haft problem med att få hemtjänsten att gå runt. Ersättning bygger på tid ute hos brukarna. I går kunde jag själv se att det inte fanns något mer att göra åt gångtiderna. Det var 10 minuters gångtid mellan kunderna. Hade vi inte cyklat hade vi inte hunnit. Det var inte en kisspaus på hela eftermiddagen... Jag bara undrar, vilka arbetsplatser har det så att det inte ens finns tid att gå på toa. De flesta brukar ha en fikarast på eftermiddagen, men så var det inte här.

Trots pressat schema märks det dock inte på personalen ute hos kunden. Där är det lugn och proffessionalitet. Och vilka varierade arbetsuppgifter.
Frukost, påklädning, lunchlagning, fika, promenad med brukare + hund, besök hos tandläkaren, göra rent sond, tömma kateterpåsen, gå ut med soporna, lugna, klappa om, sätta upp talgbollar och prata. Anställda inom hemtjänsten har ett krävande och viktigt jobb som kräver att man är flexibel, tålmodig och människokännare.

I dag var det ett besök på finska äldreboendet Mälarhemmet på programmet. Hela äldrenämnden var inbjuden men vi var bara tre socialdemokrater där. Man kan ju undra varför Alliansen inte ville komma ut.
Provsmakade lunchen och kunde konstatera att på fläskkarrén och rotsaktsgratängen var vällagad och god.

Till helgen är det dags att plantera ut rosenskärorna som har stått och gonat i växhuset fram till nu.

Inga kommentarer: