tisdag, maj 31, 2011

Laddat


Jag inviger symbolisk stolpe. Pär Holmgren, känd från tv, övervakar.
Jag stoppar in sladden i den riktiga stolpen. "Kan funktionshindrade ladde elrullstolen här" undrade en medborgare.


Elbilsparad genom Västerås city.


Ska strax bege mig till Stora Torget för att inviga en av stadens laddstolpar för elbilar, i samband med att elmopedturnén kommer till Västerås. Det finns två sådana publika, allmäna, fria för vem som helst att använda i staden. P-avgift får man förstås betala. Men elen är gratis. Än så länge.

Vlt rapporterar om invigningen och klimatshowen
här

Efter det ska jag medverka hos PRO Viksäng och deras samhällsskola. Planeringen för äldreboenden på Öster står på programmet. Fler äldreboenden behövs i Västerås. Under förra mandatperioden låg planeringen för nya boenden nere. Det behövdes inte sades det. I dag har vi snart en bristsituaion. I april hade vi en ledig plats på gruppboenden för dementa. Samtidigt ökar hemtjänstkostnaderna lavinartat.
Nu ska projekteringen av ett nytt äldreboende sätta igång. Förhoppningsvis kan det stå klart för inflyttning 2013.

Här nedan följer mitt invigningstal jag ska hålla idag:

"Tänkte ni på en sak när hela den här fordonskön rullade in här på torget?
Aldrig har ni väl förr hört en sådan tyst trafikstockning?

Elfordonsmarknaden är på stark frammarsch. Utvecklingen av bilar, batterier, laddsätt och betalsystem för el går snabbt. År 2020 räknar energimyndigheten att vi kommer ha 1200 elbilar i Västerås. Då kommer vi inte få plats här på Stora Torget.

De allra flesta av dagens bilresor skulle kunna ersättas med elbilar. En genomsnittlig bilresa är 13 kilometer . Det klarar dagens elbilar gott och väl. Endast 10 procent av resorna är längre än fem mil

Om vi ska kunna möta framtidens krav på ett klimatsmart och fossilfritt samhälle och hållbara transporter är elfordonen en viktig del av lösningen.

Västerås stad, som jag företräder, driver Climate Challange Västerås, Västerås klimatutmaning som i dagsläget engagerar ett 50-tal företag och organisationer. Men vi hoppas förstås på att ännu fler ska vilja vara med.

Med Climat Challange Västerås vill staden få i gång gemensamma projekt som annars inte skulle bli av. Det är en plattform för att sprida kunskap om klimatfrågan.
Inom Climate Challange Västerås pågår tre utmaningar, energiutmaningen, bostadsutmaningen och elbilsutmaningen.

Med elbilsutmaningen vill vi från stadens sida påskynda utvecklingen genom att introducera elbilar (några av dem ser vi här i dag) och fler laddplatser. Den främsta vinsten med fler elbilar är förstås minskade utsläpp

Den senaste laddplatsen har vi här på Stora Torget, som idag ska invigas. Detta är den andra allmänna laddstolpen för elbilar i Västerås. Den andra finns på Slottsgatan. Och båda är alltså ett resultat av samarbetet inom elbilsutmaningen. Denna laddstolpe på Stora Torget har levererats av ABB och den på Slottsgatan av Park&Charge.

Här kan vem som helst ladda sin elbil medan man går och shoppar, äter lunch eller går på bio i city. Och det kostar inget extra. Det enda man betalar är vanlig p-avgift. Elen bjuder vi på.

Och därmed är det dags att plugga in bilen och inviga stolpen innan programmet här fortsätter med Elmopedsturnén med Pär Holmgren, Staffan Lindberg och Tina Ahlin och deras klimatshow."

Inga kommentarer: