onsdag, april 29, 2009

Budget med vårkänsla

I dag presenterar socialdemokraterna sin vårbudget 2009. Till skillnad från regeringen ser man att staten har ett ansvar att trygga kvalitén i välfärden.

Sverige har nu näst högst ungdomsarbetslöshet i Europa. Om inget görs kommer en hel generation vara förlorad. Socialdemokraterna har förslag för ungdomarna ur krisen. Vad har regeringen? Sänkta skatter åt de som redan har jobb.

Ur pressmeddelandet:
"Kommuner och landsting behöver tydliga ekonomiska besked för att stoppa uppsägningarna och bevara kvaliteten i välfärden. Socialdemokraterna vill stödja kommuner och landsting med totalt 15 miljarder kronor 2009 och 2010, 8 miljarder mer än regeringen. 5 miljarder kronor 2009 och 10 miljarder kronor 2010. En del av stödet består av ett tillfälligt sysselsättningsstöd som lättar på bördan för kommunernas lönekostnader. Det har prövats förut med goda resultat. Med vår politik får kommunerna bättre möjligheter att behålla personalen och hålla uppe sysselsättningen.


Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Samtidigt lämnar den största ungdomskullen sedan 60-talet gymnasiet. Socialdemokraterna vill ge alla nittiotalisterna en chans och presenterar ett ungdomsprogram med fler utbildningsplatser, ett Ungdomslyft som ger alla unga utan gymnasieexamen en chans att läsa in gymnasiet, 90 000 fler sommarjobb, traineeprogram i välfärden och starta eget-bidrag även för unga. Ungdomsprogrammet är ett gemensamt initiativ med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. "

Inga kommentarer: