Oppositionen satsar på folkhälsa och personal
Det behövs större satsningar på folkhälsa, personal och jämställdhet. Och ”Vårdval Västmanland” måste göras om. Det anser landstingets opposition socialdemokraterna och vänsterpartiet i sitt förslag till landstingsplan och budget för 2009.
-Vi vill behålla skatten oförändrad för att kunna ha råd nödvändiga satsningar och med sjuksköterskornas nya löner, säger Denise Norström (s) oppositionslandstingsråd.
Oppositionen i landstinget har hämtat inspiration och idéer från Kalmar läns landsting. Där har politikerna medvetet satsat resurser på folkhälsan och på att korta väntetiderna till vården. Dessutom har man sin egen vårdvalsmodell ”Hälsovalet” där de vårdcentraler som jobbar med att förbättra folkhälsan får extra pengar. Något som oppositionen i landstinget vill ta efter.
-Vi är mycket kritiska till ”Vårdval Västmanland”. Det behöver göras om för att det ska bli rättvist. Som det ser ut i dag får vi fler vårdcentraler i Västerås centrum, men inga nya på mindre orter där de verkligen behövs, till exempel i Fagersta, säger oppositionsrådet Juha Rundgren (v).
Denise Norström påpekar att det också behövs tas ordentliga krafttag när det gäller barn- och ungas hälsa.
-Landstingets egen undersökning ”Liv och hälsa ung” visar att särskilt unga flickor mår allt sämre psykiskt. Här måste landstinget tillsammans med kommunerna utveckla strategier och metoder för att ta hand om de utåtagerande och självskadande ungdomarna.
När det gäller personalen vill oppositionen se ett ökat arbete på jämställdhet. Alla chefer, inklusive divisionscheferna ska genomgå en certifierad jämställdhetsutbildning.
För att råda bot på bristen på specialistutbildade sjuksköterskor inom bland annat operation och psykiatri, vill s och v att landstinget betalar utbildningskostnaderna och ger alla anställda sjuksköterskor som vidareutbildar sig lön under utbildningstiden.
Pressmeddelande 080902
tisdag, september 02, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar