onsdag, april 02, 2008

Folktandvård kan bli privattandvård

PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I LANDSTINGET:

”Nästa steg blir att privatisera Folktandvården”

Den moderatledda majoriteten i landstinget tänker driva igenom att göra Folktandvården till ett eget bolag, trots att oppositionen hävdar att det är både dyrt och ogenomtänkt. Det stod klart efter onsdagens möte med landstingsstyrelsen.
-En bolagisering är förenad med stora engångskostnader och löpande kostnader, som inte är försvarbara. Dessutom finns risk att enskilda kliniker kommer läggas ner när Folktandvården görs till ett eget bolag, säger oppositionsrådet Denise Bergström (s).

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill i stället göra Folktandvården till en egen balansräkningsenhet. Då uppnås de önskade effekterna, att Folktandvården ska vara ekonomiskt självstyrande, men man behåller det politiska inflytandet.
- Jag är orolig för att nästa steg blir att privatisera Folktandvården fullt ut, att bolaget säljs, säger Denise Bergström (s).
I dag finns det tandvårdskliniker i alla länets kommuner, men så kommer det knappast förbli om de ska skötas av ett vinstdrivande företag, menar socialdemokraterna.

Endast ett fåtal landsting i Sverige har valt att bolagisera Folktandvården, däribland Stockholm och Gävleborg. Erfarenheterna därifrån är inte positiva, hävdar socialdemokraterna.

Den 23 april ska landstingsfullmäktige ta beslut om Folktandvården ska bolagiseras.

-----
Testade rullskidorna jag lånat igår. Var vingligt, men efter en stund kul. Måste bara fixa till stavarna så att de inte slinter på asfalten.
I kväll ska jag nog försöka ut och springa en runda runt Bjurhovdaspåret.

Inga kommentarer: