fredag, november 30, 2007

Dillkött är också äckligt



Läser något konstigt på riksdagsledamoten Olle Thorells blogg:
"All glädje utan rotmos är konstlad glädje!"

Jag förstår inte alls vad han menar. Jag tycker rotmos är ganska äckligt. Särskilt med fläsklägg. Det enda som kan göra mig mer bedrövad är fiskbullar eller möjligen dillkött. Fast lapskojs är inte heller gott, för att inte tala om lutfisk...uh.
Pepparrotskött vill jag vara utan, och kalops vill jag slippa. Surströmming går ju ganska lätt att undvika.

Och så påstår jag att jag äter det mesta? Ja, fast bara om jag är tvungen.
Det som är bra med att vara vuxen är att ingen längre kan tvinga en att äta upp. Annat var det när man var liten. Herrre guuuuud vilket tjat det var jämnt att jag skulle äta upp maten. Då tyckte jag allt var äckligt, utom möjligen pannkaka och blodpudding. Min mormor var förstående och la smör på maten. I smyg. För det fick hon inte för mamma och pappa. Men tur var väl det för jag var så mager så jag blev kallad för skinnvinge...
Nånting lärde jag mig ändock av barndomens tallriksterror. Att tjata på barn att de ska äta upp. Fast det gör de ändå inte. Trots att de varken får fläsklägg eller dillkött.

torsdag, november 29, 2007

Veligt om vårdbolag

Den moderatledda majoriteten i landstinget Västmanland har bestämt att det ska tas fram "riktlinjer för mångfald".
Tydligen vet inte majoriteten själva vad den vill.Landstingsstyrelsens ordförande Magnus Edlund (m) svävar alltid på målet när han får frågan om vilka enheter han kan tänka sig lägga ut på entreprenad eller sälja till vårdkoncerner som ägs av riskkapitalbolag.
Edlund svarar att de ska lyssna på alla förslag som kommer.

På sjukvårdspartiets hemsida (sjukvårdspartiet ingår också i majoritetens 6-partikoalition) kan man läsa något annat:

"I samband med att sjukvårdspartiet stödde detta förslag (riktlinjer för mångfald) krävde vi att det skulle skrivas in att kärnverksamheterna inom specialistklinikerna på centrallasarettet inte skulle ingå i utredningsuppdraget."

Om detta står dock inte en rad i protokollet från landstingsstyrelsen. Ingen reservation, ingen protokollsanteckning. Vad sjukvårdspartiet skriver på sin hemsida betyder ingenting så länge det inte har stöd i ett protokoll.

Sanningen är att 6-partimajoriteten inte alls har en enig syn när det kommer till privatiseringar och utförsäljningar av sjukvården.

torsdag, november 22, 2007

Inaktuellt

Men vad är det Aktuellt har gjort?
Tagit av sig slipsarna. Gjort väderkartan totalt obegriplig. Tagit bort allt vad nyheter heter. I går var det två olika nyhetsinslag. Hotet mot åklagarna och ett om Irak. Jaha. Sen hade de inte hänt mer i världen.
Istället är det lite puttinuttigt om "oj vilka viktiga och svåra diskussioner vi har haft på redaktionen idag och redan nu har vi bestämt vad som är en nyhet i morgon". Misstänker att alltihop är en del i SVT:s sparåtgärder. Med det här stuket räcker det med en reporter i studion och inte behöver man rota fram en massa telegram som ska skrivas och bildsättas. Nej fyll ut halva tiden med Beatrice Ask i stället. Hon är ju redan avlönad.
Jag trodde aldrig jag skulle säga det här men:
A-ekonomi - kom tillbaka!

(Och kom inte dragande med att jag se på nyheterna 19.30 istället. Det är mitt i lägga-läsa-skjutsa-bada-barntiden!!!)

Jag är förlorad.

tisdag, november 20, 2007

Bingolott på köpet?

I helgen höll sossarna i Västmanland framtidskongress. Jag medverkade i ett seminarium om kundval och valfrihet inom vården och berättade om hemtjänstvalet i Västerås.
Vi socialdemokrater behöver forma en egen politik som innebär riktig valfrihet för de äldre. Det ska inte bara vara valfrihet för vårdföretagarna.
Många äldre vill kunna bestämma mer över vad hemtjänsten ska göra, när den ska komma och helst också vilka som kommer. Allt för många tycker att det är alltför många olika som kommer. Vi har varit för dåliga på att utforma en hemtjänst med tillräcklig respekt för individen. Därför hamnar vi ofta på efterkälken när borgarna kommer släpande med sina vårdcheckar och kundvalssystem. Det är knappast så enkelt att bara den fria marknaden får styra så löser det automatiskt alla problem.
Men för att skapa en alternativ politik måste man först erkänna att det inte har varit helt bra tidigare heller.

Ska på äldrenämnd i dag. Där kommer revisiorernas rapport angående införandet av hemtjänst i Västerås behandlas.
Revisorerna har samma kritik som vi från oppositonen framförde redan i våras: Bland annat att det inte har undersökts vad de ekonomiska biverkningarna blir, eller hur tryggar man kvalitén. En annan intressant aspekt som tas upp av revisorerna är frågan om hur marknadsföringen ska gå till. Ska vård- och hemtjänstföretag nu fritt få bedriva reklamkampanjer till de äldre och behövande för att få dem att välja just deras vårdföretag. Hur blir det då? Flashigast vinner? Eller välj oss och få en bingolott på köpet?

tisdag, november 13, 2007

Kongress-noteringar

Observationer från SKL- Sveriges kommuner och landstings kongress.

Ju längre man har varit politiker ju längre pratar man.

Vanlig politikerreplik, särskilt bland män: "Jag håller med Roland."

Statsministern åker inte svensk. Han åker BMW.

Statsministerns chaufför låter bilen gå på tomgång hur länge som helst.

fredag, november 09, 2007

Sameslöjd


Hon har blivit stor. Men en gång var hon min praktikant...
Så, Ann-Helén Laestadius, som ska få ta emot första pris i en ungdomsromantävling med samiskt tema, i morrn, kom i håg vem som var din första personliga skrivcoach. ;-)
I morrn ska jag gå på prisutdelning på Nordiska muséet och få se henne ta emot priset. Och förhoppningsvis köpa massor signerade böcker också så har jag julklappsbekymren avklarade.
På kvällen blir det prisfest med samiska inslag. Hoppas det blir torkat renkött. Mums!

onsdag, november 07, 2007

Förbjud klustervapen


När ett klustervapen exploderar sprids mängder av mindre sprängladdningar över ett så stort område att det i praktiken är omöjligt att undvika civila offer. Oexploderade klusterammunition ligger kvar på marken skadar och dödar civilbefolkningen långt efter att krig tagit slut. Dessa vapen används i en mängd krig. Libanon, Irak, Afghanistan är några exempel.
98 procent av de som har dött eller skadats av klustervapen är civila, 40 procent är barn.

Det är hög tid att det blir ett internationellt förbud mot klustervapen Skriv under namninsamlingen HÄR!

Regeringen vill behålla det svenska klustervapnet Bombkapsel 90 och är emot ett totalförbud.

Bakom namninsamlingen står: amnesty, diakonika, Kristna freds, Palmecentret, PeaceQuest, Rädda barnen, FN-förbundet, Svenska freds och Röda korset

tisdag, november 06, 2007

Hurra för förskolan!

Har varit på utvecklingssamtal på världens bästa förskola, som ligger i Västerås, drivs av kommunen och heter Haga.
Jo, även på "dagis" har man utvecklingssamtal. En gång per termin. Fyraåringens starka sidor är noggrannt redovisade och även det som hon behöver jobba lite extra med. Varje barn har sin egen pärm där allt är utförligt dokumenterat med text och bild. Matte, bokstäver, språkglädje, rörelse och kunskap om djur och natur. Allt finns med, fast på barnens villkor.
Tänk om skolan också kunde vara full med samma härliga lust att lära och lära ut som denna fantastiska förskola.
I löv jo! Och det gör fyraåringen också. Det är viktigast av allt.

fredag, november 02, 2007

Hos Lennart och Ying


Var på middag i Fagersta i går hos Lennart och Ying. Då kom Göran och Anitra förbi.

torsdag, november 01, 2007

After-work

Jag och min chef satt och pratade om det här med statssekreterarens vända på krogen med journalisten. Chefen sa:
"De satt ju och pratade jobb och sen efter det började de prata om annat och drack vin. Det är väl det som kallas after-work. Är det så jävla farligt?"

Baksmällan

Har svårt för de som gottar sig i statssekreterare Ulrika Schenströms öde. Svårt för de som säger att det här är bra: "nu får de smaka på samma behandling som Lars Danielsson fick stå ut med". Det kryper i mig när drevet går fram.
Bra är att Sahlin och Ulvskog ligger lågt. Det hedrar dem.
Så här i efterhand kan man också fundera över om det kunde bli annorlunda om Reinfeldt från början hade sagt:
"Det här var inte bra av min medarbetare. Vi har tagit ett allvarligt samtal om detta och tillsammans har vi beslutat att bla bla bla..."

Det ställs höga krav på moral och etik. Inte bara längre på politiker utan också på dess tjänstemän vilket får mig att än en gång rannsaka mitt sinne. Har jag tagit emot något som kan anses som muta? tänka tänka...
JO! För tre år sedan var jag på en tillställning som tidningen vlt arrangerade. Då fick jag ett paraply.