tisdag, november 20, 2007

Bingolott på köpet?

I helgen höll sossarna i Västmanland framtidskongress. Jag medverkade i ett seminarium om kundval och valfrihet inom vården och berättade om hemtjänstvalet i Västerås.
Vi socialdemokrater behöver forma en egen politik som innebär riktig valfrihet för de äldre. Det ska inte bara vara valfrihet för vårdföretagarna.
Många äldre vill kunna bestämma mer över vad hemtjänsten ska göra, när den ska komma och helst också vilka som kommer. Allt för många tycker att det är alltför många olika som kommer. Vi har varit för dåliga på att utforma en hemtjänst med tillräcklig respekt för individen. Därför hamnar vi ofta på efterkälken när borgarna kommer släpande med sina vårdcheckar och kundvalssystem. Det är knappast så enkelt att bara den fria marknaden får styra så löser det automatiskt alla problem.
Men för att skapa en alternativ politik måste man först erkänna att det inte har varit helt bra tidigare heller.

Ska på äldrenämnd i dag. Där kommer revisiorernas rapport angående införandet av hemtjänst i Västerås behandlas.
Revisorerna har samma kritik som vi från oppositonen framförde redan i våras: Bland annat att det inte har undersökts vad de ekonomiska biverkningarna blir, eller hur tryggar man kvalitén. En annan intressant aspekt som tas upp av revisorerna är frågan om hur marknadsföringen ska gå till. Ska vård- och hemtjänstföretag nu fritt få bedriva reklamkampanjer till de äldre och behövande för att få dem att välja just deras vårdföretag. Hur blir det då? Flashigast vinner? Eller välj oss och få en bingolott på köpet?

Inga kommentarer: