tisdag, oktober 15, 2013

Det svåra är inte enkelt

Sveriges television riks har valt att göra ett reportage från Västerås i morgon som kommer visas i deras morgonsändning och kvällssändning.
Vinkeln är att demensförbundet driver att vårdavgifter ska återbetalas eftersom en kvinna inte har fått värdig vård.

Bakom det hela ligger förstås en personlig tragik. En svårt demenssjuk kvinna, med en mycket besvärlig problematik. Demens är en mycket svår hjärnsjukdom som dessutom är obotlig. En del som drabbas av detta blir helt personlighetsförändrade vilket förstås är fruktansvärt för anhöriga runt omkring.

För att möta demenssjuka krävs tid, kunskap och ett bra bemötande.

I det fall som  skildras i tv, har man på boendet försökt verkligen att möta de anhörigas krav men framförallt har man att se till den enskildas behov.
Men de anhöriga har ändå inte känt sig trygga och har till sist valt att ta hem sin sjuka anhöriga och vårdar henne själv med stöd av hemtjänsten - som också är från kommunen.

Det är tråkigt att det har fått den här utvecklingen.
Men tråkigt är också att detta svärtar ner allt det fina jobb som görs av personalen på våra äldreboenden. Att anhöriga oroas i onödan.

Från Västerås stad har vi ett väl utvecklat system för regelbunden granskning och uppföljning. Det går inte att garantera sig mot att misstag görs. Men allt som anmäls följs upp och åtgärdas.

Det aktuella fallet har också granskats av Socialstyrelsen som kom fram till att kommunen inte har begått något fel.

På fredag är det dags för mig att återigen göra en pryodag i vården. Denna gång på ett gruppboende för demenssjuka...


Inga kommentarer: