fredag, augusti 09, 2013

Vallbyord

Här nedan är min inledning som jag höll på äldredagen i går på Vallby friluftsmuseum. Ett 100-tal pensionärer trotsade regnet och kom dit. 

I dag bjuder Västerås största pensionärsorganisationer, PRO och SPF, i samarbete med Vallby friluftsmuseum in till Vallbydagen. Och jag är glad att jag som ordförande i äldrenämnden har fått tillfälle att säga några ord.

Vallbydagen är bara ett av alla de många arrangemang som pensionärsorganisationerna i Västerås har under året. Det är ni som ser till att många kan fortsätta behålla sin kreativitet och hälsa.
Att finna mening och ha roligt är avgörande för att må bra och det bidrar ni verkligen till.

Utan alla era aktiviteter skulle stadens mötesplatser för äldre vara ödsliga.
Vi skulle inte heller kunna genomföra den årliga seniorlunken.

 I dag vill jag också passa på och särskilt framhålla det goda sammarbetet som Västerås stad har med pensionärsorganisationerna i det kommunala pensionärsrådet.

Det finns kommuner som har avvecklat det kommunala pensionärsrådet.

Eller där kommunikationen främst sker bara åt ett håll. Där Kommunen informerar.

Men ett råd ska vara mycket mer än så. Just ett råd, där aktuella frågor presenteras, synpunkter hämtas in och nya idéer väcks.

En mycket aktuell fråga där Västerås pensionärer och dess organisationer har haft många synpunkter är på den nya busstrafiken och busstaxan.

Sedan i mars åker alla över 65 år åker för halva priset på bussen i Västerås.
Den 18 augusti, om drygt en vecka är det premiär för en helt ny busstrafik i Västerås. Det blir nya busslinjer. Tätare turer. Enklare att hålla reda på.
Samma buss på dagen som på kvällen. Helg som vardag.

Under processens gång har en del justeringar gjorts efter kloka synpunkter från er.
Annat har varit svårare att tillgodose.
Men ni ska veta att ni är hörda.
Från det parti jag tillhör, Socialdemokraterna, vill vi fortsätta att utveckla busstrafiken, så att de så kallade servicelinjerna ska gå fram till klockan 8 på kvällen.

En annan fråga där både SPF och PRO varit pådrivande är en stor möteslokal centralt i Bäckby som kan samla alla medlemmar vid större arrangemang.
Det kan nu äntligen bli verklighet i nya Bäckbyhuset. Enligt planerna ska lokalen vara klar under 2014.

Bäckbyhuset blir en plats där flera generationer kan mötas och verksamheter samsas. Det berikar var och ens verksamhet och skapar också trygghet i stadsdelen.Ett par av de bästa mötesplatserna, för äldre i Västerås, Rönnby och Skiljebo för att nämna två exempel är just generationsövergripande, där barn, unga, medelålders och äldre finns under samma tak.

Med jämna mellanrum väcks goda ideer i pensionärsrådet. En sådan som har kommit upp under det senaste året är att äldre som inte har en servicehusrestaurang i sin kommundel skulle kunna äta lunch i den närliggande skolan. Till exempel i Barkarö.
I höst blir det verklighet. I Irsta och i Barkarö ska äldre kunna gå till skolan och äta lunch till ett bra pris. Ett initiativ från pensionärsrådet som äldrenämnden nu genomför

Med detta vill jag till sist från äldrenämndens och Västerås stads vägnar önska er alla en trevlig eftermiddag här på Vallby och en aktivitetsspäckad och innehållsrik höst.


Inga kommentarer: