onsdag, december 21, 2011

Julläsning och beslut

Tusan! Skidspåren töar bort innan jag har hunnit åka i dom!
I kväll sitter jag fast på extra kommunfullmäktige som jag befarar inte slutar en minut före klockan 23.00. Suck. Undrar om de där som hela tiden begär ordet på nytt och tar om samma visa igen också har barn som ska vara i skolan klockan 8.00 på mornarna... (ja även imorgon på avslutningsdagen!)

Har laddat med lite spännande julläsning: "Våldsförebyggande arbete med män: en kunskapsöversikt" från Sveriges kommuner och landsting. "Statens roll i framtidens vård- och omsorgssystem" Delbetänkande i statens vård- och omsorgsberedning. Och "Från fattigvård till valfrihet" en skrift från Sveriges kommuner och landsting om utvecklingen av vård och omsorg av äldre.
Där läser jag:
"Äldreomsorgen är inte anpasssade för dem som behöver den mest, de som behöver en kombination av specialistvård, primärvård och kommunal omsorg. Det är en grupp som kräver en stor del av vårdens och omsorgens resurser, utan att det får dem att må bättre. Tvärtom kan motverkande insatser från olika vårdgivare leda till att hälsan försämras."

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar med allt fler som som lever allt längre, med en krympande skara som ska ta hand om och försörja dem. Då måste krafter verka tillsammans istället för att motverka. Jag hoppas att övertagandet av hemsjukvården är en bit på vägen. Det är ett beslut vi kämpat för i många år och det är bra att det nu i år äntligen togs. Nästa år ska växlingen ske.

I går på äldrenämnden beslutade vi om kommande plan för upphandling och beställning. Beslutet blev att det inte ska bli fler konkurrensutsättningar av äldreboenden. Däremot ska de enheter som är upphandlade idag fortsätta att upphandlas. Det är ungefär en tredjedel av alla äldreboenden i Västerås.

måndag, december 19, 2011

fredag, december 16, 2011

Carin på Carema


Gjorde en pryodag på Caremas båda äldreboenden i Västerås i går. På förmiddagen var jag i hälarna på Raija på Trumslagarbacken och på eftermiddagen hängde jag på Mia på Pettersbergs gruppboende.
Och nej: jag såg ingen som vägde blöjor, inga som låg på madrasser, ingen som satt ensam framför tv:n... Och nej, jag tror inte de gjorde sig till för att bara jag var där.
Däremot fick jag se personal som satt tillsammans med äldre vid matbordet. Smakade god mat. Såg personal som höll handen på orolig liten dam och tittade på Åsa-Nisse tillsammans, bingospel som engagerade både boende och personal, varm stämning och människokärlek.

Men jag fick också höra om arbetsamma helgpass med lite personal och delade turer, få heltider, att personalsituationen blivit bättre på sen kväll sedan äldrenämndens tjänstemän gjort anmärkningar, synpunkter på att bonusar till höga chefer är fel och att vinster ska gå tillbaka i verksamheten.

Flera i personalen på Pettersberg vittnade också om nackdelarna med att ha ett gruppboende för dementa insprängt i ett hyreshus. Då blir det inte mycket utevistelse. För det kan vara en utmaning att få en dement person att kliva in i en hiss...

Jag kan inte förstå hur man tänkte när man planerade dessa gruppboenden för dementa. För tyvärr har vi inte bara ett sådant i Västerås, utan flera.
Gruppboende för dementa ska självklart ligga i markplan med en utemiljö som är säker och inbjudande för de boende att själva ta sig till.

onsdag, december 14, 2011

Carema och Cykelråd

I morgon är det dags för en pryodag inom äldreomsorgen igen. Denna gång på Caremas två äldreboenden i Västerås: Trumslagarbacken och Pettersbergs gruppboende. Bra att få komma dit och träffa boende och personal efter all rapportering i media. Även om det inte har rapporterats från boendena i Västerås.

I går beslutade vi i Tekniska nämnden om att inrätta ett cykelråd för att tillsammans med medborgare, organisationer och företag utveckla cykelstaden Västerås. Fast Alliansen reserverade sig. Förstod inte riktigt deras invändningar, de ville istället ha en referensgrupp för cykling (?).
Redan har flera intresserade hört av sig som vill vara med i rådet. Kul!
Cykling engagerar verkligen folk.

fredag, december 02, 2011

Bottendebatt

Det blev synnerligen obehaglig stämning igår på kommunfullmäktige när behandlingen av ärendet: Återrapportering av vårdnadsbidraget" inte gick Alliansens och Sverigedemokraternas väg.I November förra året fattade kommunfullmäktige beslutet att uppdra till barn- och ungdomsnämnden att förbereda en avvecklig av vårdnadsbidraget.
I debatten, reservationer och artiklar som följde var det solklart vad beslutet innebar: avskaffande av vårdnadsbidraget.
Nu gillar inte oppositionen det beslutet och försöker väcka vårdnadsbidraget till liv igen. Det gör man genom att på olika sätt förhala frågan, återremittera den flera gånger och ifrågasätta beslutsprocessen. Oppositionen har alla möjligheter att ta upp sakfrågan igen och föreslå att återinföra vårdnadsbidraget, men det är tydligen inte intressant. Kanske för att man är osäkra på hur folkpartiet kommer ställa sig om frågan kommer till skarpt läge? Folkpartiet har ju nationellt uttalat att man inte vill ha vårdnadsbidraget.

I går klargjorde fullmäktiges ordförande att hon efter att ha rådgjort med både stadens chefsjurist och SKL:s jurister kommit fram till att det inte är möjligt att återremittera ärendet, eftersom det skulle vara att väcka ett nytt ärende. Allt med hänvisning till kommunallagen. Det enda fullmäktige hade att ta ställning till var att godkänna rapporten och lägga den till handlingarna.

Hela tiden höll sig fullmäktiges ordförande mycket lugn och förklarde sitt ställningstagande. Men oppositionen, med gruppledarna i spetsen gick till mycket hårda angrepp på fullmäktiges ordförande och sa saker om henne och fullmäktige som inte hör hemma i en fullmäktigesal.
Det språkbruk och illa uppförande och attacker mot en sådan korrekt och superdemokrat som fullmäktiges ordförande som vi kunde bevittna igår gör en ganska så beklämd över hur somliga människor beter sig.

torsdag, december 01, 2011

Fullmäktigeladdar

Började uppladdningen inför kvällens kommunfullmäktigedebatt med ett pass på gymet till det här: