onsdag, december 21, 2011

Julläsning och beslut

Tusan! Skidspåren töar bort innan jag har hunnit åka i dom!
I kväll sitter jag fast på extra kommunfullmäktige som jag befarar inte slutar en minut före klockan 23.00. Suck. Undrar om de där som hela tiden begär ordet på nytt och tar om samma visa igen också har barn som ska vara i skolan klockan 8.00 på mornarna... (ja även imorgon på avslutningsdagen!)

Har laddat med lite spännande julläsning: "Våldsförebyggande arbete med män: en kunskapsöversikt" från Sveriges kommuner och landsting. "Statens roll i framtidens vård- och omsorgssystem" Delbetänkande i statens vård- och omsorgsberedning. Och "Från fattigvård till valfrihet" en skrift från Sveriges kommuner och landsting om utvecklingen av vård och omsorg av äldre.
Där läser jag:
"Äldreomsorgen är inte anpasssade för dem som behöver den mest, de som behöver en kombination av specialistvård, primärvård och kommunal omsorg. Det är en grupp som kräver en stor del av vårdens och omsorgens resurser, utan att det får dem att må bättre. Tvärtom kan motverkande insatser från olika vårdgivare leda till att hälsan försämras."

Äldreomsorgen står inför stora utmaningar med allt fler som som lever allt längre, med en krympande skara som ska ta hand om och försörja dem. Då måste krafter verka tillsammans istället för att motverka. Jag hoppas att övertagandet av hemsjukvården är en bit på vägen. Det är ett beslut vi kämpat för i många år och det är bra att det nu i år äntligen togs. Nästa år ska växlingen ske.

I går på äldrenämnden beslutade vi om kommande plan för upphandling och beställning. Beslutet blev att det inte ska bli fler konkurrensutsättningar av äldreboenden. Däremot ska de enheter som är upphandlade idag fortsätta att upphandlas. Det är ungefär en tredjedel av alla äldreboenden i Västerås.

1 kommentar:

Anonym sa...

Spännande julläsning! Kan jag få låna efter Dig? God fortsättning!

Carola