fredag, december 02, 2011

Bottendebatt

Det blev synnerligen obehaglig stämning igår på kommunfullmäktige när behandlingen av ärendet: Återrapportering av vårdnadsbidraget" inte gick Alliansens och Sverigedemokraternas väg.I November förra året fattade kommunfullmäktige beslutet att uppdra till barn- och ungdomsnämnden att förbereda en avvecklig av vårdnadsbidraget.
I debatten, reservationer och artiklar som följde var det solklart vad beslutet innebar: avskaffande av vårdnadsbidraget.
Nu gillar inte oppositionen det beslutet och försöker väcka vårdnadsbidraget till liv igen. Det gör man genom att på olika sätt förhala frågan, återremittera den flera gånger och ifrågasätta beslutsprocessen. Oppositionen har alla möjligheter att ta upp sakfrågan igen och föreslå att återinföra vårdnadsbidraget, men det är tydligen inte intressant. Kanske för att man är osäkra på hur folkpartiet kommer ställa sig om frågan kommer till skarpt läge? Folkpartiet har ju nationellt uttalat att man inte vill ha vårdnadsbidraget.

I går klargjorde fullmäktiges ordförande att hon efter att ha rådgjort med både stadens chefsjurist och SKL:s jurister kommit fram till att det inte är möjligt att återremittera ärendet, eftersom det skulle vara att väcka ett nytt ärende. Allt med hänvisning till kommunallagen. Det enda fullmäktige hade att ta ställning till var att godkänna rapporten och lägga den till handlingarna.

Hela tiden höll sig fullmäktiges ordförande mycket lugn och förklarde sitt ställningstagande. Men oppositionen, med gruppledarna i spetsen gick till mycket hårda angrepp på fullmäktiges ordförande och sa saker om henne och fullmäktige som inte hör hemma i en fullmäktigesal.
Det språkbruk och illa uppförande och attacker mot en sådan korrekt och superdemokrat som fullmäktiges ordförande som vi kunde bevittna igår gör en ganska så beklämd över hur somliga människor beter sig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är inte så bra när en del inte kan hålla "stilen" vid diskussionen,utan måste gå till angrepp eller bli aggresiv. Respekt och hänsyn kanske? Föra debatt är en sak gå till angrepp en annan...

Carola