lördag, mars 26, 2011

Kongress dag 2:

Kongressen fortsätter. Dagen började fullständigt fantastiskt med ett härligt uppfriskande tal av vår nya partiordförande Håkan Juholt.
Den allmänpolitiska debatten fortsätter, just nu med avbrott för några fyllnadsval av partisekreterare och verkställande utskottet.

Just nu är det 116 talare kvar på listan i den allmänpolitiska debatten. Jag har begärt ordet igen. Nån gång i slutet av dagen blir det min tur.
Den här gången om en annan fråga som verkligen engagerar mig och gör mig djupt oroad. Sorterandet av barnen i skolan i allt tidigare åldrar. Men jag tänker inrikta mig på konsekvenserna av att inte längre alla gymnasieprogram ger högskolebehörighet.

Och nu har vi valt en Carin med C till partisekreterare. Det måste ju bli bra.

Ur Håkan Juholts linjetal:"I dag får tolvåriga barn flashiga broschyrer från både kommunala och privata skolor inför valet till sexan eller sjuan. I storstäderna är utbudet stort. Men på valfrihetens altare offras de basala kunskaperna när erbjudandena snarare lyfter fram dans och idrott istället för läsa, räkna, skriva.

Elever har blivit kunder på en marknad. Skolverket varnar för att segregationen växer. Den sammanhållna skolan håller på att brytas upp.

Det här är en utveckling som måste vändas. Men låt oss inte göra nya misstag: Vägen framåt är inte bakåt – att avskaffa rätten att välja skola är inte svaret på problemen.
Det är avarterna vi vill åt – inte det äkta engagemanget hos de elever, föräldrar och lärare som vill ha en viss inriktning på undervisningen.

Men om expansionen av privata skolor leder till segregation – ja, då måste vi agera för att motverka detta. Visar det sig att den kommunala skolan dräneras på resurser på grund av konstruktionen av skolpengen – ja, då måste vi ändra systemen.
Om dagens ordning leder till sämre kunskaper och den sammanhållna skolan hotas – ja, då måste vi agera.

För det är vårt ansvar, vårt uppdrag, som socialdemokrater.
Att hålla ihop landet."

Inga kommentarer: