måndag, maj 31, 2010

Nu river Alliansen landstinget


Landstingsstyrelsens ordförande moderaten Tomas Högström slår landstinget i bitar.

tisdag, maj 25, 2010

Allians utan byggplaner

Min replik till Bengt-Åke Nilsson (FP) är i dag publicerad i vlt på debattsidan.
Dumt nog har någon redigerare ändrat datumet som jag referarade till 20/5 så att det har blivit fel. Nu tror folk att jag svarat på något från den 20 mars, eller att det är jag som inte kan skilja på maj och mars...
Ok, alla kan göra fel, men ändrar man i någon annans text har man ett särskilt ansvar för att det ändras rätt (säger jag som själv varit textredigerare på ett antal dagstidningar...)

måndag, maj 24, 2010

Avveckling istället för utveckling

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är starkt kritiska till Landtingsalliansens budget. Föreslagna privatiseringar innebär att vården styckas sönder och att patienter med egna försäkringar ska kunna köpa sig förbi köerna. Sjukvården är ett känsligt system som måste hållas samman, menar de.
Läs mer här

Den moderatstyrda högeralliansen kallar sin budget för satsningar. Satsningar på brandskydd bland annat - ja för att man är så illa tvungen för att följa lagen.
Satsningar på Sala - det handlar om ny rättspsykiatri som har blivit försenad ett antal gånger och som man också är tvungen att bygga nytt enligt lag.
Det handlar om satsningar på operationer mot övervikt. Ja det var väl bra eftersom Västmanland är sämst i landet. Däremot står inte en rad om hur man vill utveckla kollektivtrafiken, och detta i en tid då vi måste få fler att välja bussen och tåget framför bilen.
Däremot utförsäljningar och bolagiseringar till höger och vänster.
Vill västmanlänningarna ha ett styre som vill utveckla och förbättra landstinget och kollektivtrafiken istället för att avveckla, bör den rösta bort den nuvarande majoriteten den 19 september!

fredag, maj 21, 2010

Respektlöst

Den borgerliga landstingsalliansen verkar ha satt i system att beslut bara ska tas för syns skull. Först det här med landstingets dag. Ett arrangemang som i stort sett var helt färdigplanerat, klappat och klart innan beslut togs i landstingsstyrelsen. Och detta först efter att oppositionen hade påpekat det felaktiga om att landstingsstyrelsen varken fattat beslut om vem som hade i uppdrag att utforma arrangemanget och finansieringen.
Det kostar 2,3 miljoner kronor. Pengar som till exempel bland annat hade kunnat gå till att ge synskadade daisy-bandspelare. Ett hjälpmedel som majoriteten dragit in. Eller det kunde ha gått till att förhindra att höja patientavgifterna till familjeläkaren, som majoriteten drev igenom på förra landstingsfullmäktige.
Eller till att låta bli att vansinneshöja ortopediska skoinlägg som majoriteten vill fördyra från 400 kronor till 800...

I Fagersta-Posten läser jag att ett nytt avtal med Dalarna om jouren i Avesta ska börja gälla från 1 juni. Men landstingsstyrelsen ska ta beslut om det först 2 juni...
Snacka om att ha noll respekt för demokratin!

torsdag, maj 20, 2010

Kåta kottar



Vårkänslorna spirar på Norra Haga. Efter ett långt fnysande förspel under altanen klev herr och fru igelkott ut och skred till verket. Riktiga långkörare. Utmattade kröp de sedan ihop under syrénbusken. Och nu väntar vi på tillökning. Undrar hur länge en igelkott är dräktig?

tisdag, maj 18, 2010

Alliansen sa nej till heltid för vårdpersonal

En seger och två förluster. Sammanfattning av dagens äldrenämnd som idag tog beslut om att upphandla ett antal gruppboenden för dementa i Västerås. Tidigare har vi från socialdemokraterna reserverat oss mot upphandlingsplanen. Men nu var det alltså dags att gilla läget och göra det bästa av upphandlingsunderlaget. Tjänstemännen hade gjort ett bra jobb. I underlaget ställs höga och utförliga krav på kvalité och innehåll. En passus om meddelarfrihet för personalen fanns med, samt krav på fortbildning.
Där fanns också - hör och häpna - en skrivning om krav på ekologisk mat! Något som vi tidigare har velat haft med i upphandlingsunderlaget men fått nobben på. Nu föreslogs dock att 15 procent av inköpssumman för livsmedel ska gå till ekologiska livsmedel. För lågt tyckte vi från s och föreslog att det åtminstone skulle vara i nivå med det nationella målet på 20 procent. Och det köpte alliansen.
Däremot köpte de inte våra krav på sociala villkor i nivå med svenska kollektivavtal.
samt vår föreslagna skrivning:
"Äldrenämnden vill verka för heltider för alla anställda. Utföraren ska återkommande till äldrenämnden redovisa tjänstgöringsgrad för personalen."

Alliansen sa nej. Alliansen säger nej till heltider och kollektivavtal.

fredag, maj 14, 2010

Länktips

Mitt svar på Alliansens inlägg om omsorg om äldre och funktionshindrade var med i vlt
i onsdags. Ni hittar det här.

Alliansens debattinlägg verkar vara skrivet av någon som inte verkar ha koll på äldreomsorgen i Västerås. Ni hittar det här.

I Fagersta-Posten idag finns en helsida om hur Socialdemokraterna vill utveckla i sjukvården i Norra länsdelen. Ett utdrag ur artikeln och den fina bilden, finns publicerad på nätet. Ni hittar den här.

måndag, maj 10, 2010

Rätt om akut

Har ägnat förmiddagen åt att bemöta det felaktiga påståendet om akuten i Köping i Bärgslagsbladet i dag. Socialdemokraterna vill utveckla vården och akuten på Köpings lasarett. Om det kan man läsa här.

Verklig valfrihet för äldre

Vi vill utveckla äldres valfrihet. Läs mitt debattinlägg i vlt i dag, som är ett svar på Bengt-Åke Nilssons (FP) angrepp förra veckan.

I helgen kom Västerås Tidning där jag också har med ett debattinlägg om hur hemtjänsten bör utvecklas.
Tyvärr finns inte artikeln på nätet, så jag lägger in den här i stället:


Alla ska kunna få bo kvar så länge man vill

Att få bo som man vill, styra sin egen vardag och få göra det man tycker är för många av oss en självklarhet. Så ska det vara även när man blir äldre.
Nyckeln till att kunna bo kvar hemma är att man får den hjälp, vård och omsorg man behöver.
Då behövs en hemtjänst med hög kvalitet. Inför nästa mandatperiod vill vi Socialdemokrater verka för en kvalitetshöjning inom hemtjänsten i Västerås. Det handlar om att våra äldre ska få en bra vård och omsorg, men också om att klara rekryteringen av kompetent och utbildad personal i framtiden.

Vi vill ha en verklig valfrihet för våra äldre. Inte bara valfrihet att välja hemtjänstutförare, som den moderatledda alliansen vill. Vi vill att den äldre själv ska kunna styra över vad den ska ha hjälp med, när den ska få hjälp och också i större utsträckning vem som kommer in i deras hem. Fortfarande upplever allt för många äldre att det är alltför många olika som kommer. Kontinuitet är viktigt för tryggheten men också för vårdens kvalitet. Känner undersköterskan sin pensionär blir vården bättre.
Vi Socialdemokrater vill ställa högre krav på de olika utförarna av hemtjänst. De ska kunna erbjuda sina anställda heltid, schyssta arbetsvillkor och vidareutbildning.

Den moderatledda alliansen i Västerås föreslår nu att hemtjänsten ska bli dyrare. Syftet med det är att i stället för kvalitetssäkrad hemtjänst, där det ställs krav på personalens kompetens, ska de äldre istället välja hushållsnära tjänster. Alliansen påstår att det är ett fritt val. Vi säger att det är cyniskt. Genom att höja priset på hemtjänst ska man få äldre att anlita tjänsteföretag som inte är kontrollerade av kommunen.

För att kunna bo hemma så länge man vill krävs att man kan få kvalificerad sjukvård i hemmet. Vi från Socialdemokraterna både i Västerås Stad och landstinget har under flera år verkat för att hemsjukvården ska växlas över till kommunen. På så sätt får man ett bättre samarbete mellan undersköterskorna i hemtjänsten och sjuksköterskorna. Vården blir mer sammanhållen och kommunikationen bättre.
Efter att man har drabbats av sjukdom eller olycksfall behöver man rehabilitering för att komma tillbaka. Bland det mest effektiva är om man kan få den i sitt eget hem. Vi vill satsa på hemrehabiliteringen där undersköterskorna i hemtjänsten har en viktig roll i ett team tillsammans med sjukgymnast, arbetsterapeut och sjuksköterskan.

Att släppa in en främling i sitt eget hem är ett stort steg. Att ha sin arbetsplats i någon annans hem är en utmaning. Hemtjänsten behöver uppvärderas till den viktiga service den är.

Carin Lidman (S)
äldrepolitisk talesperson Västerås

söndag, maj 09, 2010

Veckorapport

Energin har inte räckt till för bloggandet. Men här kommer en kort rapport.
Lördag 1 maj: för första gången stolt fanbärare med Malmabergs s-förenings fina fara, handbroderad av föreningens medlemmar när jag knappt hade börjat skolan.
Söndag 2 maj: dörrknackning på Skiljebo
Måndag 3 maj: Landstingsjobb och på kvällen kommunfullmäktigegrupp (där jag är adjungerad)
Tisdag 4 maj: Möte om landstingsplanen, äldrenämndens arbetsutskott, samtal på Djäkneberget, dörrknackning på Vetterslund, pratade äldrefrågor på Vallby s-förening
Onsdag 5 maj: Intressant praktikdag på Rösegårdens demensboende och Flodinsgårdens ålderdomshem
Torsdag 6 maj: Seminarium om energieffektivisering och hållbar stadsplanering. Jättespännande och kul! En av veckans höjdpunkter. Lärde mig mer om inköpscentraler och hur man planerar städer för människor istället för bilar. På kvällen brochyrutdelning i närliggande kvarter.
Fredag 7 maj: Morgonutdelning klockan 6.00 av frukt och politisk information till morgonpigga västeråsare i centrum. Planering av valsedeslförsändelse, landstingsplanearbete, på kvällen brochyrutdelning tills knäna sa ifrån.
Lördag 8 maj: Kl 9.00 Kandidatutbildning och dörrknackning i Irsta. Dammsugning, strykning.
Söndag 9 maj: Handla för kommande vecka, lite trädgårdsarbete, dörrknackning i Irsta. Se sonen spela match på Ringvallen. Läsa Barnen i Bullerbyn för bästa 6-åringen.

Nästa vecka kan jag äntligen se fram mot några lediga dagar. Känns fantastiskt. Men innan dess väntar mer samtal på stan, och dörrknackningar på Råby. OCh så förstås gå till jobbet...