måndag, maj 10, 2010

Verklig valfrihet för äldre

Vi vill utveckla äldres valfrihet. Läs mitt debattinlägg i vlt i dag, som är ett svar på Bengt-Åke Nilssons (FP) angrepp förra veckan.

I helgen kom Västerås Tidning där jag också har med ett debattinlägg om hur hemtjänsten bör utvecklas.
Tyvärr finns inte artikeln på nätet, så jag lägger in den här i stället:


Alla ska kunna få bo kvar så länge man vill

Att få bo som man vill, styra sin egen vardag och få göra det man tycker är för många av oss en självklarhet. Så ska det vara även när man blir äldre.
Nyckeln till att kunna bo kvar hemma är att man får den hjälp, vård och omsorg man behöver.
Då behövs en hemtjänst med hög kvalitet. Inför nästa mandatperiod vill vi Socialdemokrater verka för en kvalitetshöjning inom hemtjänsten i Västerås. Det handlar om att våra äldre ska få en bra vård och omsorg, men också om att klara rekryteringen av kompetent och utbildad personal i framtiden.

Vi vill ha en verklig valfrihet för våra äldre. Inte bara valfrihet att välja hemtjänstutförare, som den moderatledda alliansen vill. Vi vill att den äldre själv ska kunna styra över vad den ska ha hjälp med, när den ska få hjälp och också i större utsträckning vem som kommer in i deras hem. Fortfarande upplever allt för många äldre att det är alltför många olika som kommer. Kontinuitet är viktigt för tryggheten men också för vårdens kvalitet. Känner undersköterskan sin pensionär blir vården bättre.
Vi Socialdemokrater vill ställa högre krav på de olika utförarna av hemtjänst. De ska kunna erbjuda sina anställda heltid, schyssta arbetsvillkor och vidareutbildning.

Den moderatledda alliansen i Västerås föreslår nu att hemtjänsten ska bli dyrare. Syftet med det är att i stället för kvalitetssäkrad hemtjänst, där det ställs krav på personalens kompetens, ska de äldre istället välja hushållsnära tjänster. Alliansen påstår att det är ett fritt val. Vi säger att det är cyniskt. Genom att höja priset på hemtjänst ska man få äldre att anlita tjänsteföretag som inte är kontrollerade av kommunen.

För att kunna bo hemma så länge man vill krävs att man kan få kvalificerad sjukvård i hemmet. Vi från Socialdemokraterna både i Västerås Stad och landstinget har under flera år verkat för att hemsjukvården ska växlas över till kommunen. På så sätt får man ett bättre samarbete mellan undersköterskorna i hemtjänsten och sjuksköterskorna. Vården blir mer sammanhållen och kommunikationen bättre.
Efter att man har drabbats av sjukdom eller olycksfall behöver man rehabilitering för att komma tillbaka. Bland det mest effektiva är om man kan få den i sitt eget hem. Vi vill satsa på hemrehabiliteringen där undersköterskorna i hemtjänsten har en viktig roll i ett team tillsammans med sjukgymnast, arbetsterapeut och sjuksköterskan.

Att släppa in en främling i sitt eget hem är ett stort steg. Att ha sin arbetsplats i någon annans hem är en utmaning. Hemtjänsten behöver uppvärderas till den viktiga service den är.

Carin Lidman (S)
äldrepolitisk talesperson Västerås

Inga kommentarer: