tisdag, maj 18, 2010

Alliansen sa nej till heltid för vårdpersonal

En seger och två förluster. Sammanfattning av dagens äldrenämnd som idag tog beslut om att upphandla ett antal gruppboenden för dementa i Västerås. Tidigare har vi från socialdemokraterna reserverat oss mot upphandlingsplanen. Men nu var det alltså dags att gilla läget och göra det bästa av upphandlingsunderlaget. Tjänstemännen hade gjort ett bra jobb. I underlaget ställs höga och utförliga krav på kvalité och innehåll. En passus om meddelarfrihet för personalen fanns med, samt krav på fortbildning.
Där fanns också - hör och häpna - en skrivning om krav på ekologisk mat! Något som vi tidigare har velat haft med i upphandlingsunderlaget men fått nobben på. Nu föreslogs dock att 15 procent av inköpssumman för livsmedel ska gå till ekologiska livsmedel. För lågt tyckte vi från s och föreslog att det åtminstone skulle vara i nivå med det nationella målet på 20 procent. Och det köpte alliansen.
Däremot köpte de inte våra krav på sociala villkor i nivå med svenska kollektivavtal.
samt vår föreslagna skrivning:
"Äldrenämnden vill verka för heltider för alla anställda. Utföraren ska återkommande till äldrenämnden redovisa tjänstgöringsgrad för personalen."

Alliansen sa nej. Alliansen säger nej till heltider och kollektivavtal.

2 kommentarer:

Kenneth Ström sa...

Hur blir det med dokumentationen då? Ska vi fortsättningsvis ha olika system beroende på utförare eller kommer västerås stad att ta fram ett eget system som alla oavsett utförare ska använda sig av?

Det går åt på tok för mycket tid och resurser till att lära sig ett nytt system varje gång det är en upphandling. Det är varken patient säkert eller ett bra sätt att använda sig av skattemedel.

Carin Lidman sa...

Du har helt rätt, Kenneth. Det här är en fråga som också bör tas upp. Alla som är verksamma i Västerås stad bör sköta dokumentationen i samma system så att det blir effektivt och patientsäkert.