lördag, maj 30, 2009

Röd-grönt i topp o så lite lila

Vore det val i dag skulle Sverige få en rödgrön regering och kristdemokraterna åka ut ur riksdagen, enligt den senaste Sifon.
Naturen exploderar i färger. I min trädgård är det just nu lila som tema. Se mina fantastiska rhododendron och syrén!
Ocn nu är det dags att ge sig ner på stan och fortsätta kampen för ett rödare Europa!



fredag, maj 29, 2009

Ring ring


Partidistriktets styrelse fick inleda sitt möte i går kväll med att ägna 45 minuter åt att ringa kvinnliga pensionärer. Ordföranden Sven-Erik Östberg verkade trivas med uppgiften.
-Jag har visst bara fått socialdemokrater på min lista, kommenterade han efteråt.
Eller så blev dom det när de fick höra Sven-Eriks trygga och förtroendeingivande stämma. =)

torsdag, maj 28, 2009

Mellan jobb


Har gjort klart veckans nummer av "Nu kör vi!"
Uppdaterat "Nu kör vi bloggen"
Ska snart iväg på kvällens möte. Distriktsstyrelse. Känns lite off att ägna tid åt något så introvert som styrelsemöte mitt i valrörelsen. Men jag har på känn att kampanjledaren och distriktsombudsmannen har planerat en liten happening åt styrelsen... Lite praktiskt valrörelsearbete kanske skulle vara passande när länets sosse-toppar samlas.
Tror jag ska försöka börja skriva på en av alla debattartiklar jag funderar på. Frågan är bara - ska jag ta den om dyslexin, äldreomosorgen eller patientrörligheten i EU???? Eller ska jag helt enkelt ägna denna kvart av fri tid åt att försöka boka in den blivande 6-åringens önskekalas...

tisdag, maj 26, 2009

Nu kör vi igen!

Efter en veckas vilande från bloggen är det dags igen.
Har ägnat dagen åt att pilla på vårt nyhetsblad från valrörelsen.
Publicerar en liten nyhet från den här:

"Det var ett socialdemokratiskt initiativ till att lokalerna för förtidsröstning till EP-valet är fler i år. Närmare bestämt 25 stycken. Och det har gett resultat.
- De första tre dagarna hade 2100 personer röstat. Det är mer än en tredubbling jämfört med förra EP-valet, så starten har varit väldigt bra, säger Lars-Evert Larsson (S) andre vice ordförande i valnämden.
I tisdags hade siffran stigit till 2800.
Förtidsrösta gör man genom att ta med id-handling och röstkort till en av de lokaler där förtidsröstning pågår. Bland annat kan man rösta på bibliotek och gymnasieskolor samt Coop forum. Här finns hela listan över lokalerna.


Och så ett par bilder på världens bästa Kampanj-Annor!


Gå in och läs mer om Valrörelsen på "Nu kör vi"-bloggen!

lördag, maj 16, 2009

Drömscenario

Drömde så knasigt.
Några sossar höll på att spela brännboll. Jag skulle egentligen också vara med, men vid sidan om brännbollplanen stod en dator, så jag satte mig där för att skriva den sista artikeln till "Nu kör vi" (Sossarnas Valnytt i Västerås).
Då blev de övriga i brännbollaget förbannade. En kvinna stegade fram till mig (kände inte igen henne) och sa:
-Vi tycker det är dålig stil att du inte ställer upp för laget.
- Men jag måste göra klart Valnytt.
-Ja men nu har vi bestämt att vi ska spela brännboll.
- Jaha, men då kommer det vara ett vitt hål i tidningen.
- Och?
Jag blev mycket upprörd, tog datorn under armen, och travade iväg till vår kampanjledare för att beklaga mig.
---
Sen vaknade jag. Åt frukost, promenerade till jobbet, gjorde klart valnytt och skickade ut den. Inga brännbollsspelare störde mig.
Skönt. Nu väntar trädgårdsarbete.

fredag, maj 15, 2009

Gå och rösta!


Hurra! Nu kan jag snart gå och rösta. Förtidsröstningen börjar 20 maj.
För nu har jag
1. Fått mitt röstkort.
2. Bestämt vilket parti jag ska rösta på. (Gissa vilket!)
3. Bestämt vem jag ska kryssa.
4. Bestämt att jag ska förtidsrösta för första gången i mitt liv och det ska jag göra på Coop Forum på Stenby! Tycker det är så coolt att man kan rösta på Coop!

I går drog vi upp planerna för slutspurten i vår s-förening på Malmaberg. Kul med kampanj!

torsdag, maj 14, 2009

Den ojämlika vården

Vården är ojämlik i Sverige. Högutbildade får bättre vård än lågutbildade, rika får bättre vård än fattiga, män får bättre vård än kvinnor etc etc.
Det är inget nytt. Nu kräver socialstyrelsen lagändring för att ändra på de sneda förhållandena.

På DN debatt skriver Socialstyrelsen:
"För att minska skillnader i hälsa och vårdresultat kan sjukvården spela en avgörande roll genom att tydligare prioritera de hälsofrämjande och förebyggande insatserna. Trots att många landsting i dag har ambitioner på området har de ännu inte fått genomslag i vårdarbetet.
Hela 90 procent av befolkningen vill diskutera levnadsvanor med vårdpersonalen, men endast 30 procent av de patienter som sökt vård det senaste året uppger att så har skett. Det borde vara en naturlig del i hälso- och sjukvårdens uppdrag – inte minst inom primär- och närvård – att diskutera levnadsvanor och erbjuda lämpligt stöd och behandling – exempelvis stöd för rökstopp, fysisk aktivitet med mera. Det är viktigt att landstingen uppmärksammar detta i avtalen när vårdvalsystemen införs."


Inom socialdemokraterna i Västmanland har vi jobbat med frågan länge. Det behöver bli en tydligare inriktning i landstingens verksamhet. Hälsoarbetet måste prioriteras. Nu när resurserna krymper är jag dock orolig för att det blir tvärtom. Det är så lätt att plocka bort de där samtalen som ska motivera folk att sluta röka, börja röra på sig eller äta bättre. Eller att ta tag i hela sina livssituation.
Lndstingen kan dock jobba med detta själva. Folkhälsa är hela samhällets ansvar. Här måste vi dra tillsammans.
I grunden är frågan om en mer jämlik hälsa en fråga om klass och klyftorna i vårt samhälle. Gör vi inte något åt dem kommer även de ojämlika hälsoförhållandena bestå. Hur mycket än vården hjälper till.
Men att införa vårdvalsmodeller, som främst gynnar de som är pigga nog att göra sin röst hörd och orkar göra smarta val - och dessutom gynnar vårdföretagen - det är inte en väg till att skapa en mer jämlik vård och bättre hälsa åt befolkningen. Här behövs andra incitament!

onsdag, maj 13, 2009

Boende på bordet

I går hade jag som representant i Västerås Socialdemokraters programgrupp bjudit in olika företrädare och intressenter till ett rundabordssamtal om hur vi gör Västerås bättre för äldre.
Det blev ett väldigt bra samtal på drygt 2,5 timmar. Det var ett par verksamhetschefer från äldreomsorgen, en undersköterska, två personer från Västerås stads stab, en familjeläkare, en sjuksköterska och ett par personer från olika pensionärsorganisationer. Det blev mycket prat om boende, hur vi bryter äldres isolering och vårdkedjor. Det kändes positivt och givande.
Dagens förmiddag fortsatte på samma tema med konferens om äldres boende. Det var partidistriktets pensionärsråd som bjudit in. Hur anpassar vi dagens bostäder så att de passar den åldrande befolkningen? Och hur bygger vi nya bra bostäder som våra äldre har råd att flytta till?
Och hur ska man motivera äldre som bor billigt i sina stora villor att flytta i tid, innan de blir för krassliga och ramlar i trappen?

tisdag, maj 12, 2009

Äldrefrågorna på bordet

I kväll ska jag träffa ett 15-tal personer som jag har bjudit in till ett runda-bordssamtal om hur vi ska göra Västerås bättre för äldre. Det ska bli spännande och roligt. Det är personer från olika pensionärsorganisationer, väntjänsten, personal och verksamhetschefer från äldreomsorgen, utvecklare och planerare från staben, en familjeläkare, med flera.
Synpunkterna och idéerna som kommer fram ska ingå i underlaget när vi från Västerås socialdemokrater ska ta fram ett valprogram för staden inför kommunvalet 2010.

---
Annars kretsar väldigt mycket just nu kring Europaparlamentsvalet. I går skickade vi ut "Nu kör vi". En liten publikation som handlar om vad som händer i valrörelsen i Västerås och vad man själv kan göra.

måndag, maj 11, 2009

Bloggen på väggen


På kandidatutbildningen i lördags var det ett pass om sociala medier. Och vems blogg plockar webb-Johan upp på storbildsskärmen som exempel. Jo, min.
Ha ha. Kul. Och roligt var att det i inlägget som visades stod att jag skulle på kandidatutbildning...

I kväll är det föräldramöte på yngsta dotterns blivande skola. Behöver jag säga att det är en allmän skola. Inte en friskola som drivs av privata eller religiösa intressen...

fredag, maj 08, 2009

Partiknog

Har hållit på i 13 timmar med partiets informationsblad inför EP-valet, med kortare avbrott för barn- och pizzahämtning. Men nu får det lov att vara klart.
Är helt färdig i huvet. Och om 12 timmar är det dags igen att tjäna partiet. Kandidatutbildningen hägrar.

onsdag, maj 06, 2009

Hantverksbekymmer

Mina fönster behöver målas om. Ringde fyra olika målarfirmor och frågade om de var intresserade och om de kunde lämna offert. Det var i torsdags.
-Ja visst, svarade de alla fyra. Vi hör av oss i nästa vecka, på måndag.
Nu är det onsdag kväll. Ingen har hört av sig. Målare vill inte jobba. De bara låtsas. Men jag förstår dom. Jag vill inte heller måla när det är sommar och vackert väder. Då vill jag vara ledig. Det är därför jag ska ha tag i en målare. Men som sagt de vill tydligen också ha ledigt.
Synd att jag inte behövde en metallarbetare istället. Såna ofrivilligt lediga finns det allt fler av i länet. De senaste är de 100 som måste gå från Kanthal i Hallstahammar.

tisdag, maj 05, 2009

Apoteksraset

900 apotek ska säljas ut i Sverige. I Västmanland 17. I Västerås 7!
Efter utförsäljningen kommer Skinnskattebergs enda apotek vara privat. Och Norbergs.
Två tredjedelar av alla apotek ska drivas av privata företag.
Frågar man svensken i allmänhet tycker den att det här är skräp. Det tycker norrmännen också. De sålde ut sina apotek. Läkemedel blev dyrare och svårare att få tag i.
Folk gillar apoteket. De tycker att det är bra som det är. Och bra är det. Sverige har i förhållande till andra länder låga läkemedelskostnader.

Idag har Apoteket AB ensamrätt på att sälja läkemedel. Däremot råder konkurrens mellan läkemedelsbolagen om att få sälja sina produkter till Apoteket AB. Det är ett system med unikt hög konkurrens mellan bolagen och låga distributions- och hanteringskostnader. Det svenska apotekssystemet har mycket låga prispåslag och låga priser i konsumentled. Beslutet att avreglera riskerar att göra det dyrare för skattebetalarna eftersom regeringen ser till att höja vinsterna för att locka utländska apotekskedjor till Sverige. Receptbelagda läkemedel bekostas till 80 procnet av samhället och har ett av staten fastställt pris för konsumenten. Det går därför inte att tala om en marknad i vanlig mening. Eftersom receptbelagda läkemedel kräver läkarkonsultation så borde man, om man vill öka tillgängligheten, prioritera kortare väntetider inom vården.

Så varför gör då regeringen nåt så idiotiskt. Jo så här ligger det till. Det här är enda chansen för den bleka kd-ledaren Göran Hägglund att göra avtryck i historien. Genom att som socialminister driva igenom en idiotisk utförsäljning av apoteken.
För snart är kristdemokraterna så små att de inte längre finns. Tack och lov.

måndag, maj 04, 2009

Rabarberfakta


Har muterade rabarber i landet. De är större o kraftigare än nån annanstans. Och nu har de börjat sprida sig och hotar kväva gräslöken.
Rabarber innehåller zink, järn, c-vitamin, kalcium och folat. Låter nyttigt. Och gott är det också.
Men just nu känns det inte alls nyttigt. Har ont i hela magen efter kvällens rabarberkräm. Tror jag har fått magsår eller nåt. Aj!

Kom igen!

Det kändes så bra på första maj. Mer folk i tåget än på flera år. Strålande sol och bra tal av Tomas Bodström.
Samtidigt toppade flera tidningar med "facklig kritik mot Mona".
Bland annat en fack-klubbsboss i Västerås uttalade sig. Och Persson...
Visst är kritik är bra. Om den är konstruktiv. Men sånt här hackande från våra egna led på vår egen valda ledare leder bara fel. Slår emot oss själva.
Det viktiga är att vi angriper det som angripas bör: den borgerliga politiken. Att vi har en regering som lånar till skattesänkningar. Som inte ger de som förlorar jobbet hopp och framtidstro och möjligheter att skaffa sig en ny utbildning. Som inte ser att behoven av sjukvård och omsorg är lika stor fastän kommuner och landstings skatteintäkter sjunker.
Det är det vi ska angripa. Att spotta och gnälla utan att vara konstruktiv är meningslöst och dumt.
---
För två år sedan var jag på en extrakongress i Stockholm. En extrakongress som under stort jubel och stående ovationer valde en ny partiledare. Det var en härlig känsla.
---
Det är jämnt mellan blocken. Då utmålas Socialdemokraterna som ett parti i kris.
Socialdemokraterna utmålas väldigt ofta som ett parti i kris. Vems kris kan man undra? För Socialdemokraterna är också ett parti som ofta vinner val. Och det ska vi göra igen. Men då krävs att vi drar åt samma håll.