tisdag, maj 05, 2009

Apoteksraset

900 apotek ska säljas ut i Sverige. I Västmanland 17. I Västerås 7!
Efter utförsäljningen kommer Skinnskattebergs enda apotek vara privat. Och Norbergs.
Två tredjedelar av alla apotek ska drivas av privata företag.
Frågar man svensken i allmänhet tycker den att det här är skräp. Det tycker norrmännen också. De sålde ut sina apotek. Läkemedel blev dyrare och svårare att få tag i.
Folk gillar apoteket. De tycker att det är bra som det är. Och bra är det. Sverige har i förhållande till andra länder låga läkemedelskostnader.

Idag har Apoteket AB ensamrätt på att sälja läkemedel. Däremot råder konkurrens mellan läkemedelsbolagen om att få sälja sina produkter till Apoteket AB. Det är ett system med unikt hög konkurrens mellan bolagen och låga distributions- och hanteringskostnader. Det svenska apotekssystemet har mycket låga prispåslag och låga priser i konsumentled. Beslutet att avreglera riskerar att göra det dyrare för skattebetalarna eftersom regeringen ser till att höja vinsterna för att locka utländska apotekskedjor till Sverige. Receptbelagda läkemedel bekostas till 80 procnet av samhället och har ett av staten fastställt pris för konsumenten. Det går därför inte att tala om en marknad i vanlig mening. Eftersom receptbelagda läkemedel kräver läkarkonsultation så borde man, om man vill öka tillgängligheten, prioritera kortare väntetider inom vården.

Så varför gör då regeringen nåt så idiotiskt. Jo så här ligger det till. Det här är enda chansen för den bleka kd-ledaren Göran Hägglund att göra avtryck i historien. Genom att som socialminister driva igenom en idiotisk utförsäljning av apoteken.
För snart är kristdemokraterna så små att de inte längre finns. Tack och lov.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har just varit på apoteket. Jag håller med dig om att nuvarande system fungerar utmärkt och även om din åsikt om Göran Hägglund.
Men jag skulle gärna sett att S hade en bättre kandidat till EU-valet än den sorgliga Ulvskog. Hur ska du kunna marknadsföra henne? Fast det finns väl fler på listan, så att man kan stryka henne.//Mona

Carin Lidman sa...

Du kan inte stryka några namn på valsedeln. Den möjligheten försvann för många år sedan. Däremot kan du kryssa någon annan som du tycker ska hamna överst på listan: Åsa Westlund, till exempel. Det är en klipsk tjej. (och därmed peta ner toppnamnet)