torsdag, maj 14, 2009

Den ojämlika vården

Vården är ojämlik i Sverige. Högutbildade får bättre vård än lågutbildade, rika får bättre vård än fattiga, män får bättre vård än kvinnor etc etc.
Det är inget nytt. Nu kräver socialstyrelsen lagändring för att ändra på de sneda förhållandena.

På DN debatt skriver Socialstyrelsen:
"För att minska skillnader i hälsa och vårdresultat kan sjukvården spela en avgörande roll genom att tydligare prioritera de hälsofrämjande och förebyggande insatserna. Trots att många landsting i dag har ambitioner på området har de ännu inte fått genomslag i vårdarbetet.
Hela 90 procent av befolkningen vill diskutera levnadsvanor med vårdpersonalen, men endast 30 procent av de patienter som sökt vård det senaste året uppger att så har skett. Det borde vara en naturlig del i hälso- och sjukvårdens uppdrag – inte minst inom primär- och närvård – att diskutera levnadsvanor och erbjuda lämpligt stöd och behandling – exempelvis stöd för rökstopp, fysisk aktivitet med mera. Det är viktigt att landstingen uppmärksammar detta i avtalen när vårdvalsystemen införs."


Inom socialdemokraterna i Västmanland har vi jobbat med frågan länge. Det behöver bli en tydligare inriktning i landstingens verksamhet. Hälsoarbetet måste prioriteras. Nu när resurserna krymper är jag dock orolig för att det blir tvärtom. Det är så lätt att plocka bort de där samtalen som ska motivera folk att sluta röka, börja röra på sig eller äta bättre. Eller att ta tag i hela sina livssituation.
Lndstingen kan dock jobba med detta själva. Folkhälsa är hela samhällets ansvar. Här måste vi dra tillsammans.
I grunden är frågan om en mer jämlik hälsa en fråga om klass och klyftorna i vårt samhälle. Gör vi inte något åt dem kommer även de ojämlika hälsoförhållandena bestå. Hur mycket än vården hjälper till.
Men att införa vårdvalsmodeller, som främst gynnar de som är pigga nog att göra sin röst hörd och orkar göra smarta val - och dessutom gynnar vårdföretagen - det är inte en väg till att skapa en mer jämlik vård och bättre hälsa åt befolkningen. Här behövs andra incitament!

Inga kommentarer: