söndag, mars 30, 2008

AB Ögon och Dialysbolaget?

Efter en krävande helg väntar en krävande arbetsvecka:
Landstingsstyrelse på onsdag - majoriteten lägger fram en utförsäljnings-policy. Ett klartecken till att sälja ut bit för bit av innehållet i Centrallasarettet. Något som kommer undergräva möjligheterna att styra och hålla ihop sjukvården.

Tillbringade fredag och lördag med s-landstingsgruppen i Ramnäs. Tänka sig - av någon anledning så kom regionfrågan på tal även där...

Sprunget blev det inte mycket. Min kliiga hals vill inte ge sig. Stillsam promenad i solen på Ängsö. Såg tussilagon i ett kärr, en yrvaken citronfjäril och en hög med hyperaktiva myror.

onsdag, mars 26, 2008

Öronsmälta


Två cd-skivor väntade i brevlådan när jag rullat hem på hojen. Den ena var Håkan Hellströms nya. Och den låter just Håkan Hellström.
Den andra var Birthday MassacreOch det passade mig mycket bättre i dag. Tack Endorfinkicken Carina för tipset!

Host host

Ingen löpning på över en vecka. Sprang bara fram o tillbaks till gymet i söndags (totalt 2 km). Hostar envist. Har mystiska symptom. Sover illa. Svårt att få till simningen den här veckan. Mindre än två mån kvar till Göteborgsvarvet. Hur ska det gå? Blev andfådd när jag cyklade uppför backen till landstinget i morse.
Det är inget bra att vakna klockan tre på nätterna och börja grubbla över vad jag egentligen skrev på bloggen... Det tar på krafterna.
Försöker hitta en hantverkare som kan kakla ett wc åt mig. Det är totalt hopplöst. Så om nån som läser det här råkar kunna sätta kakel, göra lite snickarjobb, är duktigt,inte tar hutlöst betalt och INTE jobbar SVART kan man ju höra av sig...

tisdag, mars 25, 2008

Rökta regionen

Politiker överlag - utom moderater överlag - är överens om att Sverige bör delas in i större regioner i stället för de mindre landstingen.
Men i stället för att just enas om detta och sätta in kraft på att det verkligen blir så, stirrar tyvärr alltför många politiker sig blinda på var just deras så heliga gräns ska dras.
Här i Västerås till exempel har de flesta kommunpolitiker oavsett partifärg piskat in sig själva i Stockholmshörnet - att det skulle vara det enda saliggörande.
Det besvärliga är dock att Stockholmspolitikerna själva verkar måttligt intresserade av att gifta ihop sig med resten av omvärlden runt Mälaren. Och för att bli ihop räcker det inte att en av parterna är intresserade. Det blir inget lyckligt äktenskap.
Landstingspolitiker är sedan många år vana att samarbeta över länsgränser. Det kräver sjukvården redan idag. Det samarbetet sker i dag i en region som består av Västmanland-Örebro-Uppsala-Dalarna-Gävleborg-Värmland och Sörmland.
Vissa i den här samverkansregionen är väldigt tydliga i sina frierier. Andra, som Västmanland, mer avvaktande. Just för att slitningarna här är så stora inom vårt eget parti - vi vill inte blottlägga oss.
Det största samverkansområdet, om man ser till antalet miljarder och människors liv och hälsa, är just sjukvården. Därför är det häpnadsväckande att en del politiker - även framstående sådana - tycker att sjukvården ska lämnas åt sidan vid en regionbildning.
Att bilda större regioner är en av de viktigaste framtidsfrågorna för svensk sjukvård. Det handlar om resurser, personalrekrytering och att människor ska få den bästa vården.
Men när politiker inom vårt eget parti, i mitt eget partidistrikt, tycker det är viktigare att börja bygga murar mot andra, än att arbeta för att verkligen bilda fungerande samarbetsregioner blir jag deprimerad och frustrerad.

söndag, mars 23, 2008

Ny rorsman i vassen


På påskledigheten når nyheten mig om att förre landstingspolitikern och riksdagsledamoten Tomas Högström (m) kliver in som landsstingsstyrelsens ordförande och tar över rodret på den svajande skutan Landstinget Västmanland, som skvalpar omkring i vassen eftersom den har 6 rorsmän som tar i åt varsina håll.
Tomas Högström är känd för att vara en betydligt tydligare moderat än sin företrädare Magnus Edlund. Detta beskriver Lars Eriksson på sin blogg.

Med Tomas Högström som högste ledande politiker i landstinget och hans hustru Elisabeth Unell, kommunalråd och högsta politiker i Västerås kommun, koncentreras politiken i Västmanland på ett ännu mer intrikat vis. Sedan tidigare är ju ett annat landstingsråd, Torsten Källberg (fp), gift med individ- och familjenämndens ordförande Ragnhild Källberg (fp).
Än har vi inte märkt att det har lett till förbättrat samarbete mellan kommun och landsting.
Önskar att jag var en fluga på väggen hemma hos Högström och Unell och kunde höra hur de diskuterar skatteväxlingen inför överförandet av hemsjukvården.
Eller blir det så att för husfridens skull stoppar man nu hela saken långt ner i byrålådan.
Vilket skulle vara fegt och fult och en förlust eftersom det är viktig reform för länets alla äldre.

torsdag, mars 20, 2008

Påskterapi

"Du måste ta bort den där bilden på Borg på bloggen. Han ser ju så himla trevlig ut och har såna jämna fina tänder."
Sa en nära anhörig till mig.
Så jag låter honom ligga kvar. Som ett varnande exempel på en ulv i fårakläder!

Ska ha krisbearbetning i helgen. Ska åka till Sälen igen, trots den fasansfulla upplevelsen där för tre veckor sen...
Tänker spänna på mig längdskidorna och promenera upp för den där backen, bara för att se hur lång tid det tar när INTE 10.000 gubbar står i vägen!

Glöm inte att ha riktigt LÅÅÅÅÅÅNGtråkigt i morgon. Det är ju låååångfredag. Sen så blir det påskafton:
"Bortvält är stenen och inseglet bräckt och vakten har flytt för hans andes fläkt, Och avgrunden bävar. Halleluja!"

söndag, mars 16, 2008

torsdag, mars 13, 2008

Bävar för bävern

Alla hyser vi fruktan för olika saker. Denna reflektion med anledning av följande rubrik i dagens vlt:

Landshövdingen
fruktar slottsbäver

onsdag, mars 12, 2008

Sjukvården allt mer orättvis

"Lågutbildade och invandrare får inte samma vård som högutbildade födda i Sverige. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin årliga lägesrapport om svensk sjukvård.---
Jämlikheten i vården minskar och social tillhörighet och härkomst har stor inverkan på vilken vård patienten får."


Det här kan man läsa i senaste numret i Dagens medicin. Men det är ingen stort uppslagen nyheten, utan en notis inklämd långt bak i tidningen.
Underlig nyhetsvärdering tycker jag. Är inte detta en skandal?
Fast kanske är det så att ingen är förvånad? Att detta bara är så självklart? Är man född i ett annat land och har låg social status får man sämre vård.

Alla de nya vårdvalssystem med fri etablering för vårdcenraler som nu införs på flera håll i landet bidrar till att klyftorna ökar. Stockholm är det mest omtalade exemplet, men även i Västmanland har den borgerliga majoriteten gjort något liknande.
Nyetableringarna sker inte där de som mest behövs. Till exempel i Fagersta där bristen på fasta familjeläkare är enorm. Eller på Bäckby där ohälsotalen är större.
Nej de privata vårdcentralerna öppnar helst där det är tättbefolkat och friskt och medelinkomsten hög. T ex i de mer välbärgade delarna av Stockholm eller i centrala Västerås.

Jag citerar vidare ur Dagens medicin:
"Den dödlighet som sjukvården anses kunna påverka är avsevärt högre för lågutbildade och utlandsfödda, än för högutbildade. Vid hjärtinfarkt och stroke får lågutbildade och personer födda utanför EU i lägre utsträckning än andra läkemedelsbehandling anpassad till moderna riktlinjer."

Det finns många orättvisor kvar att bekämpa. Politiska företrädare (oavsett parti) brukar hävda att sjukvården ska fördelas efter behov. Det är en lång väg dit.
Eller är det så att lågutbildade har lägre behov, trots att de i högre grad drabbas av ohälsa? Jag bara undrar...

måndag, mars 10, 2008

Fasaloppet

En insändare i dagens Svenska dagbladet beskriver årets vasalopp väldigt bra. Det konstiga är att man inte har sett en enda kommentar från sportchefen för detta Fasalopp med anledning av årets vedervärdiga förhållanden.

Jag citerare insändarskribenten Cecilia Nachemson:
"Att ställa upp i en tävling som Vasaloppet kräver både tid och pengar. Tyvärr känner jag mig nu lurad på båda. Olof Palme sa en gång att "man bör kalla saker vid sitt rätta namn": Årets Vasalopp ar ingeta annat än en skandla, snarare värdig namnet Hasaloppet, Rasaloppet eller kanske rentav Fasaloppet."

fredag, mars 07, 2008

Simma inte lugnt

Dags för simträning igen. Simmade 2000 meter på lunchen (80 längder).
Gick in för att simma om så många som möjligt. Hur lätt som helst. Inte alls samma trängsel som på Vasaloppet...
Funderar på att ge Dalarna en ny chans i sommar. I Vansbrosimmet.

torsdag, mars 06, 2008

Sparkrisen

Moderata landstingsmajoriteten har sänkt skatten och tänker fortsätta med det. De borgerliga partierna gick i bräschen för att Heby skulle få byta län.
På grund av detta drabbas nu sjukvården i Västmanland av besparingar. Beslut togs av landstingsstyrelsen igår.
De mest hutlösa förslagen som att slå igen dialysen och akuten nattetid i Köping och Gryta Hospice i Västerås har dragits tillbaka. Men ännu vet vi inte i vilken form av sura uppstötningar som de återkommer. Direktören får ett par månader på sig i att skrapa ihop besparingar på ytterligare 14 miljoner.
Så här tycker s+v-oppositionen i landstingen om hanteringen av ärendet:
"Som hanteringen nu har gått till, där divisionernas förslag har presenterats och oroat patineter, personal och befolkning, för att sedan dras tillbaka av majoriteten, är följden av ett svagt och vacklande ledarskap, som sprider osäkerhet i tjänstemannaledningen och bland personal. Vi är oroliga för vad detta i längden kan få för konsekvenser."


Oppositionsrådet Glenn Andersson (s) i debatt med landstingsrådet Magnus Edlund (m) när radion sände från Västerås central i morse.

onsdag, mars 05, 2008

Den miljöfarliga västeråsalliansen

Häromdan blev jag så arrrrrg på det korrumperade miljöpartiet i Västerås stad (där de är i maskopi med borgarna). Då skrev jag en insändare i vlt som ni hittar här.
Mp-kommunalrådet i Västerås verkar ha glömt vilket parti han tillhör. Hellre lastbilstransporter än närproducerat är hans melodi.

Artikeln som fick mig att ilskna till hittar ni här.

tisdag, mars 04, 2008

Nya mål

Surdegen börjar smälta. Solen skiner. 74 dagar kvar till Göteborgsvarvet. 77 till Vårruset i Västerås. 101 till Vätternrundan... Anna, där finns det inga rep!


Jag grinade av besvikelse. Karina, min kompis från Vandrarringen, var mest förbannad. Men det syns ju inte här när vi tröstar varandra efter råkat ut för det jäkla snöret i Evertsberg. Nästa år ska vi åka öppet spår.=)

måndag, mars 03, 2008

TACK.

Tack alla vänner, släkt, kolleger och alla andra som visat sitt stöd, intresse och hejat på mig och Anna i vårt Vasaloppsäventyr. Det känns fantastiskt. Det sporrar att tänka ut en strategi inför nästa år...



Bilden tagen i väntan på starten. Än så länge lyckligt ovetande om vad som komma skall...

Den tunga besvikelsen

Formen var god. Utrustningen var bra, sovit gott och ätit rätt. Skidorna vallade hos Mattias Svahn för 600 spänn. Vid gott mod.
Men vad händer. Efter några 100 meter tar det tvärstopp. Och där blir vi stående 30 min, 50 min, 60 min. Efter två timmar hade jag kommit 5 km. Kom till Smågan (11 km) efter 2,5 timme.
Det fanns inte ett spår att åka i. Det var som att åka i en hårt packad slalompist, uppför, nerför och på slätan. På längdskidor som är gjorda för att glida fram i fina spår.
När jag kom till Evertsberg (47 km) hade jag så ont i vristerna att jag trodde de skulle gå av efter att ha spänt benen hela vägen.
Svahn-vallningen var rena katastrofen. Trots försök med omvallning med medhavd burk, lämnade in dom hos Toko för omvallning i Mångsbodarna och ett sista desperat försök med klistertub mellan Risberg och Evertsberg blev det inget bättre. Så jävla bakhalt har jag aldrig haft. Så urusla spår (inga spår) har jag aldrig åkt i. Jag har stakat till förbannelse.
Jag kom till Evertsberg, men inte längre, där drabbades jag av snöret.
Jag är så besviken. Känner mig arg och lurad. Det fanns aldrig någon sportslig chans för oss som stod i sista startledet. De tar emot alldeles för mycket folk. Hörde att 3000 åkare hindrades från att åka vidare.
Vasaloppsarrangörerna borde stämmas!

Nä idag är jag inte glad nånstans. Bara så besviken.