"Lågutbildade och invandrare får inte samma vård som högutbildade födda i Sverige. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin årliga lägesrapport om svensk sjukvård.---
Jämlikheten i vården minskar och social tillhörighet och härkomst har stor inverkan på vilken vård patienten får."
Det här kan man läsa i senaste numret i Dagens medicin. Men det är ingen stort uppslagen nyheten, utan en notis inklämd långt bak i tidningen.
Underlig nyhetsvärdering tycker jag. Är inte detta en skandal?
Fast kanske är det så att ingen är förvånad? Att detta bara är så självklart? Är man född i ett annat land och har låg social status får man sämre vård.
Alla de nya vårdvalssystem med fri etablering för vårdcenraler som nu införs på flera håll i landet bidrar till att klyftorna ökar. Stockholm är det mest omtalade exemplet, men även i Västmanland har den borgerliga majoriteten gjort något liknande.
Nyetableringarna sker inte där de som mest behövs. Till exempel i Fagersta där bristen på fasta familjeläkare är enorm. Eller på Bäckby där ohälsotalen är större.
Nej de privata vårdcentralerna öppnar helst där det är tättbefolkat och friskt och medelinkomsten hög. T ex i de mer välbärgade delarna av Stockholm eller i centrala Västerås.
Jag citerar vidare ur Dagens medicin:
"Den dödlighet som sjukvården anses kunna påverka är avsevärt högre för lågutbildade och utlandsfödda, än för högutbildade. Vid hjärtinfarkt och stroke får lågutbildade och personer födda utanför EU i lägre utsträckning än andra läkemedelsbehandling anpassad till moderna riktlinjer."
Det finns många orättvisor kvar att bekämpa. Politiska företrädare (oavsett parti) brukar hävda att sjukvården ska fördelas efter behov. Det är en lång väg dit.
Eller är det så att lågutbildade har lägre behov, trots att de i högre grad drabbas av ohälsa? Jag bara undrar...
onsdag, mars 12, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar