onsdag, juni 04, 2008

När mångfald blir enfald

Landstingsstyrelsen 2008-06-04
Riktlinjer för mångfald av driftsformer inom hälso- och sjukvården


Reservation

Vi delar inte landstingsmajoritetens övertro på att konkurrensutsättning automatiskt leder till högre kvalité och bättre tillgänglighet. Kvalité och tillgänglighet är två av sjukvårdens viktigaste utvecklingsområden och måste tas på största allvar.

Förslaget till ”Riktlinjer för mångfald” är ett klartecken – ett grönt kort – till att starta en utförsäljning av landstingets verksamhet. Detta motsätter vi oss starkt. Vi anser att skattebetalarnas pengar ska gå till vård och inte till privata vinster.

Sjukvården ska vara demokratiskt och offentligt styrd. Genom att avyttra verksamheten och stycka upp innehållet på exempelvis Centrallasarettet i tårtbitar, vilket blivit följden om riktlinjerna blir verklighet, avhänder sig landstinget förmågan att hålla ihop verksamheten och få en effektiv styrning över den.

Vi är för alternativa utförare inom hälso- och sjukvården, men bara när de tillför något och är ett komplement, till exempel inom primärvården. Men vi är emot att sälja ut länssjukvården och bjuda ut verksamheten på Centrallasarettet bit för bit.
Majoriteten vill ge klartecken till att göra Centrallasarettet till en vårdgalleria, där det enda som är kvar i landstingets drift är själva huskroppen. Det kan vi aldrig gå med på.

Med anledning av detta reserverar vi oss emot beslutet att föreslå fullmäktige att fastställa riktlinjerna för mångfald. Vi yrkar på att fullmäktige avslår förslaget till riktlinjer.

---
Åt en lakritspuck i dag med. Det var gott.

Inga kommentarer: