torsdag, september 20, 2007

Ännu ett bidrag till rika

Skrev just en insändare om vårdnadsbidraget som jag tycker INTE.
Får se hur länge det dröjer innan VLT tar in den.
Här är den.


Elisabeth Unell och hennes kumpaner i den moderatledda alliansen i Västerås tänker införa vårdnadsbidrag. Hur ska det betalas? Jo sannolikt kommer det bli förskolan som får betala.
På förskolorna i Västerås har barngrupperna de senaste åren minskat. Kanske bara med något enstaka barn, men ändå. Förskoleverksamheten har fått en egen läroplan och det finns fastställda krav på personalens kompetens. En väl fungerande förskola betyder jättemycket för alla Västerås barn. Om de känner sig trygga och får dagar fyllda av ett väl genomtänkt innehåll blir de trygga individer och är bättre rustade för den dagen då de ska börja skolan. Det gör också att vi föräldrar som är tvungna att jobba (och kanske också VILL jobba – vilket är nästan skamligt för en kvinna med småbarn) kan göra det med gott samvete.

De förändringar som moderaterna och deras kompisar i alliansen hittills har genomfört ska ”rymmas inom budgeten”. Det gäller till exempel hemtjänstvalet som nu införs i Västerås. Det kommer säkerligen bli samma sak när vårdnadsbidraget införs. Det ska rymmas inom budgeten: Förskolans- och barnomsorgens budget. Samtidigt som skatten sänks.

Vilka föräldrar har råd att stanna hemma för 3000 kronor i månaden? Jo, de som redan har råd att vara hemma ändå. De som har någon som försörjer dem ändå. Vi andra som däremot är tvungna att arbeta för att få pengar till mat, hyra och kläder är beroende av en bra barnomsorg.
Jag är rädd för att det blir de barn som verkligen behöver en bra förskola som får sitta emellan för att de redan välbeställda ska kunna vara hemma med ytterligare några 1000 i plånboken.

Vårdnadsbidraget är orättvist. I stället för att öka klyftorna kan man göra livet lättare för barn och föräldrar genom att bygga ut föräldraförsäkringen. En sån reform kan till skillnad från vårdnadsbidraget komma alla till godo.

Carin Lidman, 3-barnsmorsa i Västerås

Inga kommentarer: