tisdag, september 11, 2007

De svagaste får betala för Västerås plus

Var på studiebesök på Gude i går, ett gruppboende för åldersdementa i Västerås.
På varje avdelning/våning bodde sex personer. När Gude öppnade för drygt 15 år sedan, hade personalen tid att ordna gymnastik, bildbingo, och gå ut med de gamla. Sedan dess har personalstyrkan skurits ner med en tredjedel, samtidigt som de gamla har blivit sjukare och mer vårdkrävande när de flyttar in.
En stor del av dagarna finns bara en undersökterska eller vårdbiträde på varje våning, denna person ska förutom personlig omvårdnad, hinna laga mat tre gånger om dagen. För ett halv år sedan fick de en liten förstärkning. En resursperson som går emellan våningarna på kvällarna och kan hjälpa till med kvällsbestyren. Många av de boende är så sjuka att de måste lyftas med lyft från rullstol till sängen. Så kallade dubbelbemanningar. Innan resurspersonen anställdes var våningen tom på personal medan man hjälpte kollegan på en annan våning.
Något som förstås kändes stressande och oroligt. Man hade ingen koll alls vad som hände medan man var borta från avdelningen.
För mig låter det här helt otroligt. Vilken arbetssituation! Och vad är det för omsorg och vård?
Samtidigt som Västerås stad går så bra ekonomiskt att borgarna tycker att de kan sänka skatten, finns det gamla på stadens boenden som aldrig får gå ut, där personalen får gå delade turer, jobba varannan helg, och vissa veckor 52 timmar.
-Den enda gången de får komma ut är när de ska till tandläkaren, sa en i personalen.
Nästa år får Gude anslagen uppräknade med 2,25 procent. Bara kostnaderna för löneökningarna ligger på 8-10 procent.
-Det blir personalen jag måste skära ner på. Jag är rädd för att vi blir av med resurspersonenen igen, konstatarade enhetschefen.




Nu till något helt annat. Vi kom tvåa i klassen D150 på OrienteringsDM i Stafett i söndags!
Jag är fantastiskt nöjd med min debut i tävlingssammanhang (trots stukad fot - aj aj). De glada kompisarna i laget från Vandrarringen heter Liz och Petra.
Ett annat lag från Vandrarringen vann klassen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Du bör skicka insändare om detta till VLT, anmoda radio Västmanland att ta upp frågan. Som "gammal" journalist är du väl medveten om, att medial uppmärksamhet kan göra nytta. Det dröjer kanske innan du kan påverka kommunens budget i önskad riktning.
Kram
Mona