onsdag, maj 23, 2007

Allt ska bort!

Gjorde min debut i radion i morse. Satt i studion i direktsändning och debatterade med folkpartistiska ordföranden i äldrenämnden. Klicka på länken så hör ni inlägget efter nyhetssändningen.

Den borgerliga alliansen i Västerås forcerar nu fram kundval inom hemtjänsten. En rad aspekter har inte blivit utredda. Till exempel: hur ska valet göras åt den tredjedel äldre i Västerås som inte klarar av att välja själv eller har någon som kan välja åt dem? Vad kommer hemtjänstvalet att kosta? Inte en enda kostnadskalkyl har presenterats. Vad kommer det här innebära för kontinuiteten - att de äldre i största möjliga mån ska få träffa samma personer när de får vård, service och omsorg?
Det är oklart om den modell som nu införs för hemtjänstvalet är laglig. Vad händer om den blir prövad rättsligt?
Läs också min och Kent Rybergs (s) debattinlägg, publicerat i VLT i går.

I äldrenämnden ville vi från socialdemokraterna och vänstern att alla frågor ska bli utredda innan man tar ställning. Det ville inte folkpartiet, moderaterna och de övriga allianspartierna. Nu är det bråttom. Hellre fort och fel än rätt och riktigt.
Men Västerås äldre behöver mer samarbete - inte splittring.
Om detta blev jag intervjuad i dagens vlt. Tyvärr så finns inte den artikeln med i deras nätupplaga.

I går presenterades också den borgerliga alliansens planer för utförsäljning i Västerås. Alla ska bort! är kännetecknet. Vartenda gruppboende, vartenda ålderdomshem och vartenda servicehus ska säljas ut. Likaså mötesplatser, korttidsenheter, dagverksamheter, närståendekonsulenter och demensutvecklare!
Är det av omsorg om Västers äldre som alliansen gör detta? Jag bara undrar...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Carin,vad fint att du tar debatten om äldreomsorgen och bristerna i borgarnas sätt att driva igenom s k kundval. Du argumenterar klokt och sakligt, vilken bra politiker du är! Tyckte jag inte att du lät lite som Mona Sahlin i din intonering i radion? I så fall inget fel med det.
Roligt att en erkänt duktig journalist också är på väg att bli ett västmanländskt hopp i politiken.
Grattis Carin!

Carin Lidman sa...

Tack, Ove!
Vad glad jag blir!