måndag, juni 22, 2015

Nu hbtq-utbildar vi elevhälsan och idrottslärarna

Alltför många av våra ungdomar lider av psykisk ohälsa. En grupp där detta särskilt märks är bland hbtq-personer. Det visar flera rapporter som har gjorts.
Visst, vi firar snart pride-festival i Västerås och ska gå i pridetåget och flagga med regnbågsflaggan utanför stadshuset.
Men de fina gesterna utåt räcker inte. Vi måste också bli bättre på att jobba inåt med våra egna verksamheter så att vi kan ge ett bättre bemötande.
Så sent som för två veckor sedan släppte Folkhälsomyndigheten en rapport om hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner.  Av de 800 personer som deltagit i rapporten är över hälften mellan 15 och 29 år. Alltså barn och ungdomar.
36 procent har under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv.
Hälften svarade att de under de senaste tre månaderna utsatt för kränkande behandling eller bemötande på grund av sitt könsuttryck.
65 procent svarade att de avstått från att delta i aktiviteter för att de är rädda för att bli illa behandlade på grund av sin transerfarenhet. Det kan till exempel gälla att gå på gym eller träna.
En tredjedel angav att de blivit utsatt för psykiskt våld under de senaste 12 månaderna, till exempel mobbning.

HBTQ-personer finns överallt i alla länder i alla kulturer i alla skolor. Vi har en skyldighet att vår personal i våra skolor har kunskap så att de kan bemöta alla rätt och riktigt.
Den verksamhet som hbtq-ungdomar själva lyfter fram som viktigast att förbättra i deras vardag är kunskapen hos elevhälsan och idrottslärarna.  
Det är till elevhälsan en söker sig när en mår dåligt
och det är i samband med idrotten som många svåra situationer uppstår om inte lärarna har kunskap och förståelse.
Därför anslår vi i majoriteten  en halv miljon kronor för att ge personalen inom elevhälsan och idrottslärarna på högstadiet och gymnasiet ökad hbtq-kompetens nästa år.
Det är långt ifrån tillräckligt för att få bukt med ohälsan, men det är en början.
 
(Kommunfullmäktige, budgetdebatt 17/6 2015)

 

Inga kommentarer: