fredag, september 27, 2013

Spännande i Södertälje

Har haft en riktigt givande 24-timmars studieresa med Mälardalsrådets miljöutskott till Södertälje med vattentema.
Det mesta som vi gör i vårt liv har påverkan på våra vatten. Till exempel vad vi äter (hur maten har odlats) och vad vi personligen släpper ut efter att vi ätit. Hur vi transporterar oss. Föroreningar i dagvatten hamnar i våra vattendrag.
Så det har handlat mycket om smartare avloppslösningar. Hur återför vi fosfor och kväve till jorden men utan att förorena den med tungmetaller och läkemedelsrester?

Hur klarar man en persons livsmedelsproduktion på 2000 kvadratmeter. Det går men man får dra ner på köttet.

Vad är bäst? Stora avloppsreningsverk eller mindre kretsloppslöslösningar? Ja, det beror på var man befinner sig. På Värmdö vill man ha allt till det stora reningsverket på fastlandet för på lilla Värmdö kan man inte klara av en massa enskilda avlopp eller lokala lösningar med alla sina fastigheter. Medan man i Järna i Södertälje kommun talade sig varm för urinseparering och lokala kretslopp.

Riktigt inspirerande var att höra Södertälje kommuns kostchef berätta om sin satsning på att minska halvfabrikat, öka andelen ekologiskt, minska på köttet och öka den vegetariska kosten. Liknande som i Västerås men jag fick intrycket av att de lyckats sprida det till fler skolor. Andelen ekologiskt låg i snitt på 50 procent. Något högre i skolor och lägre inom omsorgsverksamheterna.

---

I morgon natt är det dags att göra tjänst för kommunen igen. Ja, kl 23.00-03.00 närmare bestämt på en lördagkväll. Trygghetsvandring i city. Spännande.

Inga kommentarer: