torsdag, december 06, 2012

En plan för hållbar översikt


Här är mitt inlägg från debatten om översiktsplanen i kommunfullmäktige

Ordförande kommunfullmäktige

I staden Doha i Qatar pågår just nu FN:s klimattoppmöte. Målet är att komma överens om gemensamma åtaganden. Åtaganden för att medeltemperaturen ska öka max två grader jämfört med förindustriell tid.
Och det brådskar. Enligt en rapport från världsbanken kommer medeltemperaturen öka med fyra grader om inget görs. Och görs snabbt.
Fyra grader. Det handlar inte om att det blir lite problem. Det handlar om konsekvenser som inte går att överblicka. Hade det i stället handlat om sänkning på fyra grader hade vi fått en ny istid. Det visar vilka väldiga krafter som sätts i rörelse.
FN:s generalsekreterare Ban-Ki-Moon har förmanat förhandlarna att sluta gräla och istället få fram pengar och beslut för att tackla den globala uppvärmningen.
Vår existens är beroende av att klimattoppmötet leder framåt. Men vi sitter inte sysslolösa här i Västerås under tiden. Vi visar att det går att komma överens om en översiktsplan som tar ansvar för kommande generationer. Med en framåtsyftande planering medverkar vi till ett hållbart klimat.
Denna översiktsplan ska leda till minskade utsläpp av växthusgaser. Där prioriteras hållbara transporter: Gång, cykel och kollektivtrafik.
Staden ska byggas inåt och efter kollektivtrafikstråk, och cykelstråk. Det är inte bara en miljömässigt hållbar planering utan även en ekonomisk och socialt hållbar genom att vi planerar staden på så sätt att vi minskar behovet av transporter och skapar bra mötesplatser för människor.
Behovet av bilresor måste minska. Att byta ut de fossila bränslena mot alternativa drivmedel räcker inte för att rädda människans existens. De kommer inte räcka till allt utan måste prioriteras till de transporter som verkligen behövs.
Mängden bilar som får plats i en attraktiv stad är begränsad. Ju tätare staden blir ju viktigare blir att vi prioriterar marken till rätt saker och dit hör inte fler parkeringar utan bostäder, gröna områden och attraktiva mötesplatser
Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Inga kommentarer: