Tillsammans med länets kommuner och Enköpings och Hebys kommuner äger Västerås stad Vafab miljö.
Det är ett kommunalt bolag som tar hand om vårt avfall på ett miljöriktigt sätt. Arbetar dessutom med rådgivning, information, återvinning, energiutvinning, biologisk behandling, kompostering och röttning. Genom dotterbolaget Växtkraft tillverkar Vafab biogas som sedan driver stadens bussar.
Kommunerna har varit nöjda med hur avfallet tas om hand och har också inflytande över hur det tas om hand.
Men nu är detta hotat på grund av tre privata avfallsbolag har överklagat och vunnit i rättsliga instanser.
Kommunernas beställning till ett helägt kommunalt bolag strider om lagen om offentlig upphandlig har rätten kommit fram till.
Självklart ska kommunen inte bryta mot lagen. Men tolkningen av lagen har inte varit självklar tidigare. Det har varit delade meningar om hur den ska tolkas och vad som behöver justeras för att sophanteringen ska vara laglig även enligt lagen om offentlig upphandling. Detta är något som organisationen Västmanlands kommuner och landsting har haft uppdrag att jobba med sedan drygt ett år tillbaka.
Många andra kommuner runt om i Sverige befinner sig i liknande situationer och man har valt att lösa det på olika sätt.
Detta sa jag också till vlt men där kom bara knappt hälften med vad jag sa.
Nu måste Västerås stad; politiker, jurister, tjänstemän, omedelbart sätta sig in i domen, vad den betyder för staden och ta ställning till hur vi ska agera för att staden inte ska drabbas av ett skadestånd från konkurrensverket. Men staden har också intresse av att fortfarande få en miljömässig hantering av vårt avfall.
Hur kan då detta hända? Jo, det finns pengar att tjäna på sopor också. Och det finns pengar för jurister att tjäna på att driva processer mot kommuner. Jag är dock tveksam till om processen leder till att det blir billigare sophantering för abonnenterna eller om miljön blir vinnare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar