fredag, augusti 10, 2007

Äldrevård får kritik

Vården till de mest behövande i Västmanland - de multisjuka äldre - får svidande kritik i en revisionsrapport från Öhrlings beställd av revisorerna i Landstinget Västmanland och kommunerna Arboga, Köping, Kungsör, Hallstahammar och Surahammar.
Kommunerna vet för lite om vad äldre multisjuka behöver, de har inga vårdplan för målgruppen.
Samarbetet mellan landsting och kommuner brister. Det är läkarbrist och överbeläggningar på sjukhusen, eftersom kommunerna inte har tillräckligt med platser i särskilda boenden så att de kan ta hem sina gamla. Genomgång av patienternas läkemedelsordinationer görs högst en gång per år, och det finns inget enhetligt datasystem för informationsutbyte mellan kommuner och landsting. Journaler och läkemedelslistor skrivs för hand och skickas med post eller fax mellan olika vårdgivare.

Det är bra att problemen uppmärksammas. Men jag vet vad som kommer hända. Landstinget kommer skylla på kommunerna och kommunerna på landstinget. Det är som en reflex och det gör mig förbannad. Att man kan värna mer om sin kommun eller sitt landsting än de gamla. Att det ska vara så svårt att bjuda till och verkligen försöka få till ett samarbete mellan kommuner och landsting. Jag har inblick i båda världarna och har sett att det är det samma oavsett vilket parti man tillhör och också en vanlig hållning bland tjänstemännen. Ganska ofta känns det frustrerande att vara politiker.

- Om vi kan gå på månen tycker man ju att det borde gå att använda datorer inom sjukvården, alltså det ska väl inte behöva vara rörpost, säger Agneta Bode, socialnämndens ordförande i Arboga till P4 Västmanland.

Men det är mycket glassigare att gå på månen än att förbättra vården till de sjukaste äldre som inte kan göra sin röst hörd själv. Fast alla blir vi gamla små skrutt en dag, om vi får leva tillräckligt länge, även månfarare.

Inga kommentarer: