onsdag, december 02, 2009

Kalendern 2 december


Vattkopporna kliar
Mamma om dom siar:
"Om tre dar går det över"
Men barnen nu behöver
nåt som får klådan väck,
så de får sova i ett sträck.



----
Pressmeddelande tisdagen den 1 december 2010

Utvärdera upphandlingarna
-
Utred och utvärdera konsekvenser och effekter av upphandlingarna inom äldreomsorgen ur ett brukarperspektiv. Gör inga nya upphandlingar förrän utvärderingen är genomförd och be-handlad.
Det kräver Socialdemokraterna i en motion till Västerås kommunfullmäktige.
- Konkurrensutsättningen har aldrig utvärderats, sägs det i motionen. Om upphandling, och i så fall vilken form av upphandling, bidrar till högre kvalitet i äldreomsorgen har inte utretts.
- Nu är det dags att göra en heltäckande utvärdering av konsekvenser och effekter av de gjor-da upphandlingarna. Det gäller oavsett om dessa gjorts som pris- eller kvalitetsupphandling eller en mix mellan dessa. Brukarperspektivet ska ligga till grund för utvärderingen, står det bland annat i motionen.


Ytterligare upplysningar:
Tomas Östling, gruppledare för (S) i äldrenämnden, telefon 070-578 00 41
Carin Lidman, ledamot för (S) i äldrenämnden, 070-392 05 00

2 kommentarer:

Anonym sa...

En liten tanke bara.. om inga upphandlingar görs, är det tänkt att ProAros då ska driva alla äldreboenden rakt av?? Jag jobbar som sjuksköterska och har sett olika verksamheter, både privat och kommunalt, och kan säga att många enheter inom ProAros är under all kritik, HsL-mässigt allså.. Varför tro att ProAros driver enheterna bättre än privata utförare? Jag menar att upphandlingar höjer kvaliteten i vården genom att problem och annat belyses, annars tror jag att man "kör på" som förr och då är risken att patientsäkerheten blir lidande...

Carin Lidman sa...

Vi i s är inte emot upphandlingar. Jag tror att olika utförare inom äldreomsorgen är bra om det används på rätt sätt. Då kan det ge inspiration och ny kunskap.
Men vi vill att det ställs höga krav och att det görs noggranna uppföljningar. Ännu har det inte gjorts någon utvärdering vad konkurrensupphandlingen betytt för kvalitet och vad det kostar kommunen. För att man ska kunna använda konkurrensupphandlingen måste man ha klart för sig varför man göra det, och vad det innebär för verksamhet, pris etc.
Min uppfattning är att kvalitén inte är enskilt beroende på om verksamheten drivs av en kommunal eller privat utförare, snarare beror det på ledning och personal. Däremot kan upphandlingsförfarandet få konsekvenser för kvalitén.