onsdag, juni 10, 2009

Hälsovalet

Sveriges radio i dag 12.30:

S+V vill ha maxtid på akuten
Inför akutgaranti - max fyra timmars väntetid på akuten - och genomlys specialistsjukvården så att den blir effektivare. Det är några av förslagen i Socialdemokraternas och Vänsterpartiets förslag till landstingsplan som presenterades idag.




----------------------
PRESSMEDDELANDE
2009-06-10


Hälsoval istället för vårdval
Kontroll på ekonomin istället för utförsäljningar


Ge vårdcentraler särskild ersättning för att arbeta hälsofrämjande.
Inför akutgaranti – max fyra timmars väntetid på akuten och genomlys specialistsjukvården för att få en effektivare struktur och spara pengar.
Det är några av förslagen i Socialdemokraternas och Vänsterpartiets landstingsplan.
– Majoritetens vårdval har misslyckats. Nu slår allt fler privata vårdcentraler igen och folk blir utan familjeläkare. Istället för att ett vårdval för företag vill vi ha ett hälsoval för patienterna, säger oppositionsrådet Denise Norström (S).


När den moderatstyrda majoriteten införde Vårdval Västmanland lovade man att bristen på familjeläkare lösas, eftersom det skulle bli friare för vårdföretag att öppna vårdcentraler. Men så har det inte blivit, menar S- och V-oppositionen i landstinget. Privata vårdcentraler i Kungsör, Hallstahammar och Eriksborg slår igen för att de inte är lönsamma.
Majoriteten planerar nu att lägga ut vårdcentralerna också i Fagersta och Sala Norra på entreprenad, med motiveringen att de går med förlust för landstinget. Risken är att de också slår igen när de inte ger vinst åt ett privat vårdföretag, då blir befolkningen utan vårdcentral. S ochV menar att landstinget måste ta ett större ansvar för vårdcentralerna och var etableringarna ska ske.
– Vi vill göra om vårdvalet till ett hälsoval. Ohälsotalen för Västmanlands län är väsentligt högre än riksgenomsnittet. Det behövs tydligare satsningar på att förbättra hälsoläget bland västmanlänningarna och arbeta förebyggande, säger Juha Rundgren (V) oppositionsråd.

S- och V-oppositionen i landstinget anser att majoritetens landstingsplan har en mycket svajig ekonomisk grund. Man räknar med endast ett överskott på 10 miljoner, vilket är lite i förhållande till de 5,7 miljarder som landstinget omsätter.

– Det kan lika gärna bli minus 10 miljoner. Man räknar med en del väldigt osäkra besparingar. Landstinget har fortfarande för stor kostym efter Hebys länsbyte. I tre år har vi från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet krävt en genomlysning av specialistsjukvården för att få ner kostnaderna, men majoriteten har vägrat, säger Denise Norström (S).

Detta förslår Socialdemokraterna och Vänsterpartiet bland annat i sin landstingsplan

- Vårdcentralerna utvecklas till hälsocentraler. Det omfattar en arbetsmetod där människor med ökad risk för ohälsa upptäcks tidigt, motiveras till bättre livsstil, erbjuds stöd och uppföljning

- Hälsosamtal till alla 40-åringar. I dag har landstinget ett försöksprojekt i Norra Västmanland med hälsoundersökningar till 55-åringar. Det ger större effekt om man erbjuder detta till 40-åringar.

- Särskild ersättning till vårdcentraler som arbetar hälsofrämjande.

- Att läkarna på vårdcentralerna ska vara specialister i allmänmedicin.

- Alla vårdcentraler oavsett om de drivs privat eller i landstingets regi ska vara skyldiga att redovisa hur skattebetalarnas pengar används. Majoriteten har röstat nej.

- Landstinget ska garantera god geografisk spridning av primärvården. Nej till fri etableringsrätt på vårdföretagens villkor.

Väntetider och tillgänglighet - akuten
Folk är i det stora hela ganska nöjda med sin sjukvård, men de är missnöjda med väntetiderna.
Om detta skriver landstingsmajoriteten ingenting i sin plan.
Så här vill S och V förbättra situationen:
- Införa akutgaranti – max 4 timmars väntan.
- Ha ”patientvärdar” på akutmottagningen.
- Anställa akutläkare för att skapa kontinuitet i akutvården.
- Införa ”Tid direkt”. När man har fått beslut om operation/behandling ska man samtidigt få datum och tid för när det ska ske.

Avgifter
-Fortsatt fri sjukvård till barn och ungdomar
- Nej till höjd pappaavgift på BB.

Inga kommentarer: