söndag, augusti 31, 2008

Drogfritt?

Var på studiebesök på Daggrosens ålderdomshem i eftermiddag, där man har två avdelningar för dementa. Bland annat pratade verksamhetschefen om det vansinniga med att ge dementa läkemedel mot psykos t ex "Haldol" på ren rutin. Som tur är görs det inte längre. Påstod han. Men läser man DN idag så får man en annan bild...

---
Tog en sväng runt Hökåsen på rullskidorna. Var ute i en timme.
Igår blev det 2000 meter i bassängen.

Skogsskörd

Äntligen jag tog en
liten sväng i skogen.
Resultatet blev i kväll
5 liter rensad kantarell!

torsdag, augusti 28, 2008

På väg till Hälsolänet


I dag åker socialdemokratiska landstingsgruppen till Kalmar för att hämta inspiration och goda idéer. Kalmar har medvetet jobbat med att vårdcentralerna ska ha en tydligare inriktning på Folkhälsa. Kalmar har infört sin egen vårdvalsmodell - hälsovalet. Där vårdcentraler som arbetar just med folkhälsoarbetet premieras. Det ska vara ett val med medborgarnas bästa för ögonen, inte företagens.
Kalmar är också det landsting som senast förde över hemsjukvården till kommunerna, något som vi har framför oss i Västmanland. Kalmar har haft ett framgångsrikt arbete med att korta väntetiderna. Och så har det lyckats pränta in sitt varumärke -"Hälsolänet".

---
Testade min nya elektriska gräsklippare igår. Lite bökigt var det att hålla reda på sladden, men om jag räknar in starttiden och frustrationen över den gamla bensindrivna åbäket är det här ett lätt val. Dessutom är min nya mossgröna elmaskin både lättare, miljövänligare, tystare och billigare i drift än den gamla stinkbomben.
Den som vill ha en oduglig bensindriven gräsklippare är välkommen att höra av sig.

tisdag, augusti 26, 2008

Det är klart att folk blir förbannade...

... och tycker att politiker och direktör håller varann om ryggen, när de får höra om sånt här! Den avgående direktören i Uppsala läns landsting får 113.000 kronor i månaden i två år utan att göra nånting! Fastän han är 66 år. Andra får nöja sig med pension vid den åldern. Han slutar på egen begäran. Tidigare fanns det inte nån sån fallskärm i direktörens avtal, men den nya borgerliga majoriteten i Uppsala tecknade ett nytt avtal som gav direktören en flott fallskärm.
Utan att socialdemokraterna, det största oppositionspartiet, fick veta nåt.

måndag, augusti 25, 2008

Bluffen

Björklund far med osanning. Lärarkåren känner inte igen sig. Inte jag heller. Och inte mina skolbarn heller. Äldsta dottern är irriterad - hon gillar inte att bli kallad slö, skolkare och osmart - inte ens av en skolminister.

---

Jag badade i går. I Hjälmaren. Den var lortbrun och kall. Men jag blev glad ändå!

fredag, augusti 22, 2008

Pannkaka

Landstingen Gävleborg, Uppsala och Dalarna har ansökt hos regeringen om att få bilda region. Det blev inte mycket till Svealandsregion det. I de ursprungliga tankarna fanns även Västmanland, Örebro och Värmland med.
Diskussionen i Västmanland är väl känd. Där är många av de kommunala företrädarna mer sugna på Stockholmsregionen.
I Värmland dras man mellan Västra Götalandsregionen och Svealandsregionen.

Men vad hände med Örebro? Ringer till min kollega Martin i Örebro för att få svar. Örebro landstingsfullmäktige tog beslut i våras om att lämna in en ansökan om att få bilda en Svealandsregion.
Men i beslutet stod också: "inte utan våra grannar!" Örebro läns landsting vill bara göra Svealandsregion om Västmanland och Värmland är med. Annars blir det för litet.
Så nu är vi i Västmanland "The bad guy".

Verkar tveksamt om det blir nån Svealandsregion före 2010. Ett tips just nu är att det inte blir nåt av de nya regionerna överhuvudtaget. Det har gjorts mängder av regionutredningar tidigare. Som det blivit ingenting av, för att man inte kan komma överens.
Vilket är synd. Sjukvården behöver större regioner för att utvecklas och för att klara utmaningar inom personalrekrytering och ekonomi.

torsdag, augusti 21, 2008

Integrera hemtjänst och hemsjukvård

Har varit i Göteborg och studerat hemsjukvård i kommunal regi. I en del - Väster - som organsierade flera stadsdelar - har man behållit hela hemsjukvården i en separat organisation och inte integrerat den med hemtjänsten. Det ställer jag mig helt frågande till. Det är ju det som är vinsten med att föra över hemsjukvården till kommunerna, att den integreras med hemtjänsten och samarbetet ökar. Det är så förståelsen ökar och så hemtjänst och hemsjukvård tillsammans kan skapa en bättre vård och omsorg för de äldre.
Mycket riktigt hade man på Väster fortfarande samarbetsproblem med hemtjänsten.
Det hade man däremot mycket mindre av i den lilla stadsdelen Tuve-Säve där man valt att integrera hemsjukvård och hemtjänst. Där såg man nu klara vinster. Men visst hade det varit en knölig och jobbig process och misstänksamhet från personalen.

Nästa vecka åker s-landstingsgruppen till Kalmar läns landsting. Det senaste landstinget som fört över hemsjukvården till kommunerna. I det s-styrda Kalmar-landstinget har man infört sin egen vårdvalsmodell - Hälsovalet. Här är det en vårdvalsmodell som utgår mer från människornas och medborgarnas behov istället för från de enskilda vårdföretagens behov. Ska bli intressant att lära sig mer om det.

Lite si och så blir det med träningen med allt flängande, vilket känns i min värkande gamla musarmsarbetsskada. Måste ta tag i simningen igen. Det är det absolut bästa för att förebygga värk.

söndag, augusti 17, 2008

Pick och pack

Förra veckan: Konferens i Söderbärke med partidistriktet i två dagar.
Denna vecka: Studieresa till Göteborg med äldrenämnden i tre dagar.
Nästa vecka: Studieresa med landstingsgruppen till Kalmar i tre dagar.
Sommarens packa upp, packa om, och packa ner fortsätter.
Men det är ju i alla fall bara skitväder så man inte kan sitta på verandan och njuta av pelargonerna som i alla fall har blivit fula av allt regnande.
Förövrigt är jag motarbetad. Av min gräsklippare. Nu åker sattyget på tippen!
Ska köpa en ny med sladd!

måndag, augusti 11, 2008

Tillbaka...

Första dan på jobbet efter 6 veckors ledighet.
Känns faktiskt lite motigt måste jag säga.
Har kommit på att det är kan vara rätt skönt att lata sig och ta dagen som den kommer. Något som jag annars är extremt dålig på.

Och så längtar jag tillbaka till de korsikanska ostarna och charkuterierna...