torsdag, augusti 21, 2008

Integrera hemtjänst och hemsjukvård

Har varit i Göteborg och studerat hemsjukvård i kommunal regi. I en del - Väster - som organsierade flera stadsdelar - har man behållit hela hemsjukvården i en separat organisation och inte integrerat den med hemtjänsten. Det ställer jag mig helt frågande till. Det är ju det som är vinsten med att föra över hemsjukvården till kommunerna, att den integreras med hemtjänsten och samarbetet ökar. Det är så förståelsen ökar och så hemtjänst och hemsjukvård tillsammans kan skapa en bättre vård och omsorg för de äldre.
Mycket riktigt hade man på Väster fortfarande samarbetsproblem med hemtjänsten.
Det hade man däremot mycket mindre av i den lilla stadsdelen Tuve-Säve där man valt att integrera hemsjukvård och hemtjänst. Där såg man nu klara vinster. Men visst hade det varit en knölig och jobbig process och misstänksamhet från personalen.

Nästa vecka åker s-landstingsgruppen till Kalmar läns landsting. Det senaste landstinget som fört över hemsjukvården till kommunerna. I det s-styrda Kalmar-landstinget har man infört sin egen vårdvalsmodell - Hälsovalet. Här är det en vårdvalsmodell som utgår mer från människornas och medborgarnas behov istället för från de enskilda vårdföretagens behov. Ska bli intressant att lära sig mer om det.

Lite si och så blir det med träningen med allt flängande, vilket känns i min värkande gamla musarmsarbetsskada. Måste ta tag i simningen igen. Det är det absolut bästa för att förebygga värk.

Inga kommentarer: