torsdag, juli 10, 2008

Vad händer med rättspsyk?

Nu ska det tillsättas en utredning som ska ta fram ett förslag om att ingen längre ska kunna dömas till rättspsykiatrisk vård. De som är inte "tillräkneliga" ska inte kunna dömas. Staten ska ansvara för att dessa som samhället måste skyddas från, får den vård de ska ha. Men det rör sig inte alls om lika många som idag vårdas på rättspsyk.
Alla andra ska i fortsättningen dömas till fängelse.
Då måste den psykiska vården inom kriminalvården kraftigt förbättras. Men hur det ska gå till antyder varken minister Ask eller minister Hägglund i sitt utspel.
Något annat som väcker frågetecken är att det blir den utdömda strafftiden som avgör hur länge en dömd psykiskt sjuk person får vård. Inte om den har hunnit bli frisk eller inte. Den kan alltså få påbörja en behandling inom kriminalvården, men inte avsluta den, eftersom strafftiden tar slut?
Visst, något måste göras åt den rättspsykiatriska vården/kriminalvården och ansvarsfördelningen däremellan. Men det hade varit önskvärt om Hägglund/Ask kunde ha gett lite klarare besked om vad de egentligen vill och hur det är tänkt att det ska fungera.
I Landstinget Västmanland togs för en knappt månad sedan beslut om att bygga nytt rättspsyk i Sala för flera miljoner. Blir det nu en bortkastad investering? Var ska alla dessa ta vägen som får vård och skulle ha fått vård där? Ska de sitta på Salberga i stället? I såna fall behövs ju inget nytt bygge. Och ska plitar i framtiden ersättas av psykiatrisjuksköterskor?
Många frågor blir det...

Inga kommentarer: