tisdag, november 10, 2015

Språkintroduktion och affärselever

I dag besökte jag tillsammans med en partikamrat i utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens Thoréns affärsgymnasium i Västerås. Ett av de två frigymnasier som också har språkintroduktionsprogram för nyanlända elever.

Gymnasiet som funnits tre år i Västerås, finns mitt i city och har bestämt sig för att inte bli större än sina 280 elever. Den mycket engagerade rektorn Catarina berättade att skolan utvecklats bra. Söktrycket är relativt stort. Därför är det bra att där också finns språkintroduktion menar hon. Även om det har sina speciella utmaningar berikar det skolan och genom att utnyttja den vuxenutbildning som finns i samma hus och i samma koncern kan eleverna på språktintroprogrammen erbjudas kurser i till exempel fysik och matematik. Fast hon önskade sig några volontärer som kunde hjälpa till och vara ett stöd på lektionerna. Kanske någon pensionerad svenskalärare till exempel.

På Thorens får alla elever göra arbetsplatsförlagt lärande. Rektorn hade också en idé om att alla elever, oavsett skola och oavsett program borde få göra en veckas praktik inom äldreomsorgen. För att fler ska få se vad det egentligen är. Intressant tanke, tycker jag som varit ordförande i äldrenämnden. Men jag tror det är en del att göra innan hon får med sig alla andra rektorer på idén.



Inga kommentarer: