tisdag, november 10, 2015

Språkintroduktion och affärselever

I dag besökte jag tillsammans med en partikamrat i utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens Thoréns affärsgymnasium i Västerås. Ett av de två frigymnasier som också har språkintroduktionsprogram för nyanlända elever.

Gymnasiet som funnits tre år i Västerås, finns mitt i city och har bestämt sig för att inte bli större än sina 280 elever. Den mycket engagerade rektorn Catarina berättade att skolan utvecklats bra. Söktrycket är relativt stort. Därför är det bra att där också finns språkintroduktion menar hon. Även om det har sina speciella utmaningar berikar det skolan och genom att utnyttja den vuxenutbildning som finns i samma hus och i samma koncern kan eleverna på språktintroprogrammen erbjudas kurser i till exempel fysik och matematik. Fast hon önskade sig några volontärer som kunde hjälpa till och vara ett stöd på lektionerna. Kanske någon pensionerad svenskalärare till exempel.

På Thorens får alla elever göra arbetsplatsförlagt lärande. Rektorn hade också en idé om att alla elever, oavsett skola och oavsett program borde få göra en veckas praktik inom äldreomsorgen. För att fler ska få se vad det egentligen är. Intressant tanke, tycker jag som varit ordförande i äldrenämnden. Men jag tror det är en del att göra innan hon får med sig alla andra rektorer på idén.



onsdag, november 04, 2015

Mässa och oro

Började onsdagen bra med ett besök på gymnasiemässan som idag pågår på Bombardier Arena i Västerås. Där kan kommande gymnasieelever och deras föräldrar få en bra överblick över vad alla gymnasieskolor i Västerås har att erbjuda både, de kommunala och friskolorna.
Roligt att få träffa så många stolta elever och lärare. Västerås har mycket att erbjuda.

Dagen fortsatte dock mindre roligt. Precis till jag anlänt till stadshuset fick jag höra att ett hot om skolskjutning på Rudbeckianska gymnasiet lämnats in till polisen på en papperslapp.
Så fruktansvärt dumt! Även om det inte skulle finnas något allvar bakom hotet så skapar det en massa onödig oro och rädsla bland elever, personal och föräldrar.
Polisen har agerat snabbt. Har både civil och uniformerad personal på plats. Skolledningen finns närvarande och skolan erbjuder stöd och hjälp.
Det som jag tycker är trist är att media inte visar någon hänsyn till elever och personal. Att de beger sig dit och skapar mer oro än vad som kanske är befogat. Och till och med inrättar en chat där journalister och läsares kommentarer varvas. Vad är syftet? Höja läsaresiffror? Sälja annonser? Eller hänvisar man till allmänintresset.
 Jo, jag var en gång yrkesverksam som journalist. Det är nyttigt att ibland byta sida. Det här är ingen bra journalistik tycker jag. Vad är syftet som sagt?

Och snart dags för kommunstyrelse. Laddar med färska biskvier från restauranggymnasiet inköpta på gymnasiemässan.