torsdag, september 03, 2015

Arbetsplatspraktik på programmet

 

 
 
 
I förmiddags var jag inbjuden till programrådet på Hahrska gymnasiet. Två lärare och rektor från byggprogrammet träffade företrädare från byggbranschen för att diskutera APL - arbetsplatsförlagt lärande, som är en viktig del av de yrkesinriktade gymnasieprogrammen.
Det var försteläraren Thomas som ville ha med politiken på mötet och jag nappade på en gång.
Intressant att höra branschens förväntningar som ska kombineras med skolans krav att uppfylla skolverkets krav och läroplanens alla delar.
Inte helt lätt att alltid få det att stämma överens men jag upplevde att det fanns en god vilja att nå framåt från båda parter.
 
Frågor som kom upp var att handledarna ute på arbetsplatsen ska gå igenom skolverkets handledarutbildning. (En webbaserad utbildning på totalt fyra timmar.) Hur skolan och branschen ska locka fler att utbilda sig till yrket. Hur svårt det kan vara att välja rätt när en är 15 år. Hur ska fler tjejer vilja söka sig till byggprogrammet. (Ett litet grundtips kan  vara att sluta att kalla alla för killar, gubbar och grabbar, var en liten reflektion jag gjorde...)
Vikten av att känna till lärlingsboken och hur den fungerar när eleverna slutar skolan.
Hur elever ska bli anställningsbara. Vad eleverna möter när de kommer ut på praktik.
 
Efter rådet blev det en liten rundvandring i de nya lokalerna på Kopparlunden. Halva skolan är klar och de praktiska delarna har flyttat in. I vår blir teorisalarna klara och även den egna skolrestaurangen. Då får eleverna bra mat och slipper käka kebab eller hamburgare.
 
Apropå skolmat så har Västerås blivit utsedd av Whiteguidejunior till Årets skolmatskommun. Vad roligt för alla oss , från politiker till skolrestaurangpersonal som har kämpat och trott på att genom kunskap, vilja och arbete kan vi laga bra och god skolmat från grunden, med bra ekologiska råvaror som kommer från närområdet, utan att det kostar mer. Och dessutom blir det roligare för restaurangpersonalen och eleverna!