onsdag, maj 27, 2015

En dag i skolköket

- Varför ska du som är vuxen ut och prya? Det behöver väl inte du? sa min 11-åring till mig i morse.
Men det är just det jag behöver. Det behöver alla politiker. Det var ett tag sedan jag gjorde det. Sedan jag har fått ett nytt ansvarsområde har det mest blivit studiebesök på gymnasiskolor och andra verksamheter och en massa träffar med olika byggherrar.
Men i dag hade Kommunal bokat in mig på en halv dag på Skolrestaurangen på Carlforsska gymnasiet. Det är en verksamhet som ligger under barn- och utbildnignsförvaltningen  och så även under utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Vilket härligt gäng jag fick träffa, så tack Gordana, Amanda och ni andra som tog så bra hand om mig. De trivdes bra med sina jobb, tyckte det var kul att få jobba på en skola med kräsna kunder, som gymnasieelever kan vara. Roligt var att höra hur många av eleverna tackade för maten och sa att det var gott.
På Carlforsska jobbar skolrestaurangen efter konceptet framtidens mat, vilket innebär ökade andel ekologiska matvaror, mer vegetariskt och att allt ska lagas från grunden. Inga färdigpanerade fiskpanetter passerade här.
Idag serverades en thaikycklinggryta med cocosmjölk eller en paprika- och tomatsås. Till detta fanns ris eller pasta. Dessutom fanns en champinjonsoppa, färskt bröd, bakat på morgonen och stor salladsbuffé.
Ja, det är en milsvidd skillnad från den kantinmat jag själv fick på 70-talet i Bromstens skola, tillagad i ett gigantiskt tillagningskök som låg någon annat stans. Salladsbordet då bestod av en bit morot varannan dag och varannan dag en bit vitkål...

---
På eftermiddagen besökte jag vaktmästeriet på samma skola och fick höra vaktmästare Sven berätta om sin varddag och de förändringar som skett på de 30 år han jobbat där. Nu var frågan om han skulle gå i pension. Han fyller 65 i år, men trivs bra med jobbet, så nja, han kanske fortsätter till 67.

---
I helgen är det dags för partikongress i Västerås. Denna gång är jag inte ombud utan ska istället vara volontär. Vet inte vad jag får göra. Vakta någon dörr kanske? Det visar sig på fredag.

Plasta mackor till nån slags elevaktivitet ingick i dagens aktiviteter, som annars bestod av plocka disk, torka bord, göra smothie, hacka grönsaker mm.