torsdag, mars 19, 2015

Bygget för byggprogrammet

Här på Wennströmska skolan bor Hahrska gymnasiet och byggprogrammet i dag. Stora lokaler. Långa korridorer och slitna omklädningsrum. Långt mellan lärarnas arbetsplatser.







Här ska gymnasieelever och lärare börja när höstterminen drar igång. Det finns en del kvar att göra...



... och här är ännu mer kvar att göra. Över den blivande skolrestaurangen finns ännu inget tak. Luftigt är det i alla fall.
 
 
I Västerås fortsätter omställningen av de kommunala gymnasieskolorna. Först att lämna jättebyggnaden Wennströmska skolan på Vallby var särgymnasiet Lidmanska och Wijkmanska som är teknikcollege.
Näst på tur är bygg- och anläggningsprogrammet, Hahrska gymnasiet. I höst flyttar den första delen till centralt belägna Kopparlunden. I april nästa år ska hela utbildningen ha flyttat dit. Där kommer finnas skolrestaurang, fräscha omklädningsrum och funktionella lokaler.
Tillsammans med aktörer i byggbranschen löser skolan till exempel utbildningsmomentet att gjuta grundplattor så att inte stora ytor på en skolgård behöver användas till det.

För någon vecka sedan besökte jag bygget tillsammans med rektorn Jan Oskarsson. Han är full av tillförsikt, ser möjligheterna i de nya lokalerna, hur det attraktiva läget, de nya fina lokalerna i en historiska miljö kan locka fler att söka bygg- och anläggningsprogrammet. Branschen behöver nya duktiga byggarbetare, målare, murare, betongarbetare, rörmokare med mera. Därför behöver fler söka sig till programmet.

På bygget i Kopparlunden träffade jag en tidigare betongelev från Hahrska gymnasiet som innan hon ens hade gått klart skolan blivit erbjuden fast lärlingsplats i byggföretaget. Hon trivdes jättebra med sitt skolval, med arbetskamraterna och jobbet och rekommenderade fler att söka till Hahrska, både tjejer och killar, förstås.

---
I betongkrukan hemma utanför dörren, har jag planterat penséer. Vårsolen inspirerar. Nu har jag dock hört tråkiga rykten om snö imorgon. Jag som stoppat undan skidorna för vintern.

onsdag, mars 11, 2015

For till fordonsgymnasiet

Besökte fordonsprogrammet på Edströmska gymnasiet i förra veckan och hade ett bra samtal med rektor Anita om lokalhyror kontra elevantal och vad det innebär egentligen att vara en självstyrande enhet.
Edströmska har en lång tradition av att ha samarbete med branschen. Det är mycket värdefullt för en utbildning att ha en sådan kontakt med företag och fack som Edströmska har. Branschen kan tala om vilka behov den har, skolan kan tala om vad deras elever behöver när de är ute på praktik.

Det samarbetet värnar vi om politiskt.

Edströmska är en så kallad "självstyrande enhet" fastän det är en kommunal gymnasieskola. Men vad det innebär i praktiken kan en fundera över. Skolan behöver till exempel inte själv bära sina egna underskott utan det blir  något som hela utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden måste hantera.
 Dessutom så är det mesta reglerat via skollag och i övriga direktiv och planer från nämnden.

Sedan något år tillbaka har Edströmska gymnasiet tagit över flygmekaniska utbildningen som tidigare fanns på Hässlö gymnasiet. Hann tyvärr inte besöka hangaren och se övningsflygplanen. Det får bli ett senare besök.

I eftermiddag blir det en tur till yrkesgymnasiet Hahrska där våra byggelever finns. Rektorn Jan Oskarsson tar emot och vi börjar med en lunch i skolrestaurangen. Hoppas vi också hinner med att besöka de nya lokalerna som nu håller på att ställas i ordning.
I dag finns Hahrska i den jättelika gamla Wennströmska skolan som successivt håller på att tömmas. Näst på tur att lämna den är Hahrska som börjar flytta in i Kopparlunden till höstterminen.

---
I övrigt är jag väldigt lättad över att regeringen har beslutat att säga upp avtalet med Saudiarabien. Mänskliga rättigheter måste stå överst på agendan. Alltid.