måndag, juni 23, 2014

En festival för kunskap och kul

Torsdag- Lördag är det dags för andra året för Västerås Pride. Det blir Regnbågstorg med utställare, debatter och underhållning. Föreläsningar på biblioteket. Och en Prideparad klockan 13.00 på lördag. Samling på Stora Torget. Självklart ska Socialdemokraterna ha en egen avdelning i paraden.

Behövs verkligen en Prideparad i Västerås? Är inte bara det nåt jippo?
Jo det behövs. Det behövs en fest. Men det behövs ännu mer för att sprida kunskap och göra en stor del av Västerås befolkning synlig.
HBTQ-personers vardag är fortfarande fylld med bristande bemötande från kommunens verksamheter och landstingets vårdinrättningar. Ofta på grund av okunskap.
HBTQ-personers vardag är gliringar, påhopp, mobbning, blickar, fniss och utanförskap. Inte minst för HBTQ-ungdomar som bland annat ifrågasätts av elevhälsopersonal, idrottslärare och på vårdcentralen. Tänk dig själv att vara tonåring där du bara vill passa in och upptäcka, att det är det du gör allra minst.Och för det bli ifrågasatt.
I ett samhälle där allt är uppbyggt efter  heteronormen finns mycket kvar att upplysa om, kämpa för och tala högt om.
Jag vill särskilt uppmärksamma Transammans aktiviteter på torsdagen. Transammans är ett Västeråsbaserat projekt som drivs av RFSU och RFSL ungdom för transpersoner och närstående.  På torsdag kvart i två på stadsbiblioteket kan man höra om de samtalsgrupper som under våren har bedrivits för transpersoner och närstående och som fortsätter till hösten.Och senare samma dag blir det en föreläsning i grundläggande transkunskap.

Självmordsfrekvensen är mycket hög bland transpersoner. Genom att skaffa sig mer kunskap kan en bidra till ett bättre bemötande och rädda liv.


onsdag, juni 18, 2014

Mer pengar till välfärden

I dag presenterade jag och Anders Teljebäck (S) hur vi ska finansiera våra satsningar på skola och äldreomsorg nästa mandatperiod. Vi vill återgå till den skattesats som gällde fram till 2006. Sen genomförde borgarna en skattesänkning.
Vi behöver pengarna till de stora behov som finns i skolan och äldreomsorgen. Jämfört med andra kommuner lägger Västerås mindre pengar på dessa områden. För att få en högre kvalité behövs större resurser.
Även efter en skattejustering med 25 öre kommer Västerås ha en låg kommunalskatt jämfört med sina grannkommuner i till exempel Enköping, Uppsala och Örebro.