tisdag, maj 27, 2014

Mellan valrörelser

EU-parlamentsvalet är över. Det känns tungt och svårt att de främlingsfientliga krafterna vinner mark.
Men bra att få ett kvitto på att kampanjarbete ger resultat. I de områden där vi knackat dörr har vi ett klart högre valdeltagande och fler som röstat på socialdemokraterna. I ett distrikt röstade över 50 procent på S.
Det ger kraft om motivation inför höstens kampanj.

---

Men tid för vila har det inte blivit än. I går var det jobb från nio till nio. Spännande diskussioner på Västerås Socialdemokraters möte på kvällen om den framtida politiken.

Idag ska jag försöka komma i kapp i högarna på skrivbordet och ikväll delta i en paneldebatt som en rad patientföreningar arrangerar. Sen blir det att skynda vidare till ett möte med Transammans innan jag får göra kväller.

I morgon ännu en invigning: denna gång av den nya lekparken Himlahöjden på Vetterstorp.

fredag, maj 23, 2014

Gå och rösta!



Kampanjen för ett mer solidariskt Europa går vidare. Här ovan ser ni en bild på gårdagens dörrknackargäng på Bäckby. Möter många glada som säger att de redan har röstat eller ska rösta.

Tyvärr möter vi också en och annan som inte tycker det är någon idé att rösta, eller att det är för svårt. Men det är inte svårt. Vill vi ha ett Europa som värnar om miljöfrågorna, lika villkor för arbetstagare oavsett var man kommer ifrån, som tycker att demokrati och rättvisa är viktigt och tror på ett Europeiskt samarbete och vill göra det bättre. Ja då ska man rösta på Socialdemokraterna.

Sen kan det vara så att man kanske inte gillar alla kandidaterna på en lista. Men då går det utmärkt att kryssa någon man tycker bra. På 19:e plats står Anna Wallén, en duktig kvinna från Västerås som har rötterna i Hedkärra, utanför Fagersta. Nu sitter hon i riksdagens justitieutskott.

Och att inte rösta alls - ja, det är att lägga en röst på de främlingsfientliga och nazistiska krafter som växer sig starkare i Europa.
Glöm inte historien! Gå och rösta!

måndag, maj 19, 2014

Hemsjukvården på väg

"Varför står det inget på bloggen om Carins senaste pryobesök?"

Frågan kom från en person i verksamheterna i dag. Roligt med trogna läsare. Och viktigt att hålla bloggen uppdaterad. Fy skäms på mig att jag inte gjort det. Skyller på att det varit så mycket med EU-parlamentsvalrörelse och disco-SM. (Nej, det var inte jag som tävlade, det var dottern...)

Men nu så - till mitt senaste pryobesök som ägde rum i förra veckan då jag tillbringade en eftermiddag med sjuksköterskan Sara på hemsjukvården.
Jag har en längre tid tänkt att jag borde följa med hemsjukvården och nu är jag glad att det äntligen blev av. För ett par år sedan följde jag med hemrehab som nu är en del av hemsjukvården.
Sjukgymnasten kände igen mig och passade på att överösa mig med synpunkter. En sak som hon framförde som känns problematisk att det nu är allt stressigare och finns mindre tid för att instruera hemtjänsten om träningsprogram.

Men som sagt så var det sjuksköterskan Sara jag var där för att följa denna dag. Det var ett kringfarande runt stan för att göra såromläggningar, dela mediciner för veckan och ge insulinsprutor.
Det vi politiskt hoppades att vi skulle uppnå med när hemsjukvården togs över av kommunen var ett mer integrerat arbetssätt med hemtjänsten.Det har det dock inte blivit mycket av än.
Särskilt kan jag undra över varför man har valt att ha alla sjuksköterskor och rehabteam samlade på ett och samma kontor. Proaros borde kunna integrera hemtjänst och hemsjukvården i sin verksamhet så att de utgår från samma ställe, och få ett tätt samarbete så att de kan berika varandra.

Det har varit mycket inkörningsproblem för hemsjukvården som fick ta ansvar för i stort sett hela stan utom Skultuna. Som äldrenämndens ordförande är jag besviken på de stora alternativa utförarna som exempelvis Attendo för att de inte har valt att certifiera sig för hemsjukvård.
Sara berättade att de dock var de mest alerta på att få mer kunskaper och utbildning av hemsjukvården. Då borde de väl vara intresserade av att ha sina egna sjuksköterskor? Men kanske är inte affären tillräckligt god för dem?

Att få hem en sjuksköterska är dock något som uppskattas och är helt nödvändigt för många äldre.
Och Sara som varit i hemsjukvården i ett år verkade trivas i sitt jobb och sa att organisationen blivit mycket bättre nu än den var när hon kom dit.
Det är bra att det är på rätt väg, men fortfarande finns mycket kvar innan det är så bra som vi hoppades att det skulle bli.
----
Annars är det mest EU-parlamentsrörelse för hela slanten. Ska knacka dörr igen ikväll och påminna om hur viktigt det är att vi alla använder oss av vår rösträtt för att bekämpa främlingsfientliga krafter.




onsdag, maj 07, 2014

Hela svaret

VLT publicerar idag mitt svar på folkpartisten Nilssons inlägg i måndags. Vlt har kortat i det lite. Som tidigare verksam journalist vet jag ju att det inte är ovanligt, sånt får man stå ut med. Fördelen med sociala medier är att man då kan publicera hela versionen på sin blogg. :)
Här är svaret:


Politiker behöver vara i verkligheten istället för att bara snacka

Hur mycket tid har Bengt-Åke Nilsson (FP) lagt ner på att besöka verksamheterna under sin tid som 2:e vice ordförande och tidigare ordförande i äldrenämnden? En berättigad fråga med tanke på det han skriver i vlt 5/5.

Där blandar Bengt-Åke Nilsson ihop äpplen och päron. Det ena är den ersättning äldrenämnden ger till alla utförare för hemtjänsten. Det andra är hur en av utförarna, det kommunala proAros, införde en ny planeringsmodell och vad dess konsekvenser blev.

Jag är väl medveten om att ersättningen för hemtjänsten av många utförare upplevs för låg. Samtidigt som en del också säger att den är fullt tillräcklig. Precis som Nilsson har jag fått den informationen från mina partikamrater i proAros, men också ut av andra hemtjänstutförare.

Nu pågår ett arbete inför kommande budget med att se över ersättningen för hemtjänsten.

Likaså kände jag mycket väl till att proAros planerade att införa en ny logistikmodell för att bland annat planera gångtider mellan sina kunder. Konsekvenserna av denna modell blev jag dock fullt medveten om då jag var ute på ett av mina regelbundna pryobesök den 3 april. Då fick jag höra undersköterskornas berättelser om sämre kontinuitet och missade besök på grund av ett nytt system. Jag fick också träffa kunder, både sådana som var nöjda med hemtjänsten och inte hade märkt av någon förändring och andra som hade desto fler synpunkter. Omedelbart efter mitt besök tog jag kontakt med både äldrenämndens förvaltning för att granska förhållandena, samt proAros politiska ledning.

Jag håller med om att äldrenämnden ska ha en politisk ledning som har tid, kompetens och intresse. Det är därför som jag en heldag i månaden under denna mandatperiod och även under förra är ute i verksamheterna. Då talar jag inte bara med verksamhetsledningen utan följer också med undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och sjukgymnaster i deras arbete. Nästa besök är inplanerat till den 14 maj. Jag bäddar sängar, matar äldre, dammar, hjälper till med påklädning promenader och får se hur den verksamhet som vi beslutar om fungerar på riktigt. Det ger ovärderliga erfarenheter och tillfällen till givande samtal som ger mer än bara ett kort studiebesök eller diskussioner med partikamrater gör.

En kompetent politisk ledning måste vara ute i verksamheterna på riktigt. Hur många såna pryobesök har du gjort under din tid som ordförande eller vice ordförande i äldrenämnden, Bengt-Åke Nilsson (FP)?

Carin Lidman (S)
Ordförande i äldrenämnden,


måndag, maj 05, 2014

Oväntad soloshow på PROmötet

Har just kommit från ett möte med ett 100-tal PRO-are på Skiljebo. De hade bjudit in både mig och folkpartisten Bengt-Åke Nilsson, men han dök aldrig upp.
-Han kanske inte törs, muttrade en i publiken.
Ja, inte vet jag, vad skälet var, men jag sörjde inte. Fick många bra frågor både från publiken och en vass utfrågare och en chans att berätta hur Socialdemokraterna vill utveckla äldreomsorgen och kollektivtrafiken i Västerås och hur vi ser på den orättvisa pensionärsskatten.

I vlt i dag påstår samme folkpartist som inte dök upp på ovanstående möte, en massa saker om den rödgröna ledningen i äldrenämnden. Typisk retorik från det hållet. Högröstat och överpräktighetsstämpel. Har svårt för den sidan av politiken. Uppskattar saklighet och en mer konstruktiv debatton. Är väl därför som jag blivit kallad för saklig och trist av politiska motståndare. En fin epitet tycker jag. Hellre saklig och trist än osaklig pajas.

Angående folkpartiets påhopp i dagens vlt har jag skrivit ett sakligt svar som jag hoppas publiceras snart.

Snart dags för ett möte med landstinget om hur vi ser på äldres möjligheter till rehabilitering och ansvaret för den och sen blir det kommunfullmäktigegrupp.

Och i trädgårdslandet ligger nu Cherie och Almandine och lurar under jorden. Hoppas det blir en lika fina potatissommar i år som i fjol.