tisdag, mars 25, 2014

Snart byggdags för skateparken

I dag tog tekniska nämndens arbetsutskott tilldelningsbeslutet vem som får bygga skateparken på Lögarängen. Det blev Nord Skate, ett svenskt företag, som har byggt flera parker runt om i Sverige med bra resultat enligt dom som kan det här.
I höst ska parken vara klar! Snart sätts spaden i marken!


onsdag, mars 12, 2014

Rapport från Fatbruen

Förra veckan gjorde jag en pryodag på Fatburen. Ja, just Fatburen som blev en följetong i medierna i höstas och som äldrenämnden gjorde en särskild granskning av med anledning av det som rapporterades därifrån.
Äldrenämndens granskning kom fram till att det fanns en hel de förbättringar som behövde göras, bland annat när det gällde rutiner, att skapa sådana och att de följdes, förbättra teamarbete och dokumentation. En tydligare styrning av verksamheten behövdes.

Jag var lite spänd innan jag skulle dit. Vad skulle jag få för bemötande? Skulle personalen vara bitter, känna sig orättvist behandlade, vara arga på vår granskning och krav på åtgärder?
Men inget av detta mötte jag.
Nej, däremot en engagerad personal som jobbat där länge, som höll med om att det funnits brister i till exempel rutinarbete och rutiner. Som såg fram emot det förändringsarbete som inletts och tyckte det var bra att de fått en ny chef som ställde krav på dem samtidigt som den förväntade sig att personalen hade kunskaper för att göra ett bra jobb.

Visst hade de haft en väldigt tuff höst. Som en undersköterska sa:
-När man berättade för någon var man jobbar, så fick man höra: men hur kan du jobba DÄR?!
Och samtidigt kan man inte berätta att allt som stod i tidningarna inte riktigt stämde, att det inte var hela bilden. Vi har ju tystnadsplikt.

Just denna dag var många i personalen sjuka och samordnaren hade inte fått tag i full vikariestyrka vilket gjorde att man gick en personal kort. Så jag kom verkligen på rätt dag. Annars hade nog inte fredagskakan hunnit bli gjord  eller de allmänna utrymmena städats.

Fick också se än en gång att arbeta i vården är ett högst kvalificerat arbete där det är så viktigt att personalen känner sina boende och vet hur de vill ha det. Annars kan det leda till aggressivitet och oro.
Därför kan jag bli lite trött på de som säger : "Vaddå vikariebrist, det finns väl 50 stycken som är utan jobb och kan komma dit och jobba?"
För att jobba inom äldreomsorgen krävs utbildning, människokännedom, kompetens och empati. Att stoppa in en vikarie utan introduktion som inte känner de boende som kan ha svåra sjukdomar kan leda till ännu mer arbete och en sämre situation.

 


måndag, mars 03, 2014

Äldrefokuset

Senaste veckan har jag fått prata äldreomsorg två gånger i tv. Senaste gången i TV4:as riksnyheter i går kväll. De hade snappat upp att jag varit med i SVT:s regionala sändningar och blivit intervjuad om hemtjänst och nu skulle de ha en politikerröst till sitt Stockholmsreportage om digitala tidsmätningssystem inom hemtjänsten. Lite konstigt blev det tyckte jag. Hade de ingen stockholmspolitiker som kunde svara?
Men som gammal journalist jag är så nobbar jag aldrig när en journalist ringer... ;)

Fokuset på äldreomsorg fortsätter denna vecka. I morgon ordnar först Humana ett seminarium om framtidens äldreomsorg med rubriken "Västerås utmaningar och möjligheter" - där bland annat jag ska medverka. På Culturen. På eftermiddagen har SPF en politikerutfrågning i kommunfullmäktigesalen och har bjudit in mig och Elisabeth Unell, som är gruppledare för moderaterna.

I dag har förresten kristdemokraterna en lång debattartikel i vlt med 12 punkter som de vill förverkliga i kommunpolitiken nästa mandatperiod. Men inte en enda av dem handlar om äldreomsorg (förutom en som handlar om mat där äldreomsorgen nämns tillsammans med skola och andra verksamheter).
Ganska så anmärkningsvärt tycker jag för ett parti som vill hävda att äldreomsorgen är deras paradgren och har posten som äldreminister i regeringen. Men tydligen är det en nedprioriterad fråga med den nya ledningen för kd i Västerås.