måndag, september 30, 2013

Playa del Lögarängen börjar byggas i höst

Det blir en stor sandstrand på Lögarängen med generösa soldäck av trä.
Vid ett extrainsatt sammanträde på måndagsmorgonen beslutade tekniska nämndens arbetsutskott att beställa arbetet från teknik- och idrottsförvaltningen enligt deras bud på 12,8 miljoner kronor.
Den totala budgeten för projektet ligger på 19,6 miljoner kronor.

-Via förhandlingar och genom att välja andra material som inte påverkar kvalitet och utseende har priset kunnat sänkas så att vi nu har utrymme i investeringsbudgeten att välja det stora alternativet, säger Carin Lidman, (S), ordförande i tekniska nämnden.
Hon tillägger:
- Jag är glad att vi nu kan ge västeråsarna ett riktigt fin stadsnära strand, som är tillgänglighetsanpassad och har stora ytor för att sola, bada och umgås på. Det här blir jättebra.

Byggarbetet börjar under hösten och stranden ska vara färdig till sommarlovet startar  nästa år.

fredag, september 27, 2013

Spännande i Södertälje

Har haft en riktigt givande 24-timmars studieresa med Mälardalsrådets miljöutskott till Södertälje med vattentema.
Det mesta som vi gör i vårt liv har påverkan på våra vatten. Till exempel vad vi äter (hur maten har odlats) och vad vi personligen släpper ut efter att vi ätit. Hur vi transporterar oss. Föroreningar i dagvatten hamnar i våra vattendrag.
Så det har handlat mycket om smartare avloppslösningar. Hur återför vi fosfor och kväve till jorden men utan att förorena den med tungmetaller och läkemedelsrester?

Hur klarar man en persons livsmedelsproduktion på 2000 kvadratmeter. Det går men man får dra ner på köttet.

Vad är bäst? Stora avloppsreningsverk eller mindre kretsloppslöslösningar? Ja, det beror på var man befinner sig. På Värmdö vill man ha allt till det stora reningsverket på fastlandet för på lilla Värmdö kan man inte klara av en massa enskilda avlopp eller lokala lösningar med alla sina fastigheter. Medan man i Järna i Södertälje kommun talade sig varm för urinseparering och lokala kretslopp.

Riktigt inspirerande var att höra Södertälje kommuns kostchef berätta om sin satsning på att minska halvfabrikat, öka andelen ekologiskt, minska på köttet och öka den vegetariska kosten. Liknande som i Västerås men jag fick intrycket av att de lyckats sprida det till fler skolor. Andelen ekologiskt låg i snitt på 50 procent. Något högre i skolor och lägre inom omsorgsverksamheterna.

---

I morgon natt är det dags att göra tjänst för kommunen igen. Ja, kl 23.00-03.00 närmare bestämt på en lördagkväll. Trygghetsvandring i city. Spännande.

fredag, september 20, 2013

Höga höjder och på samhällets skuggsida




Carin kör lyftkranen, 19 meter upp i luften. Inte undra på att jag ser sammanbiten ut...
Här till vänster syns den nya fantastiska lyftkranen som har kostat några miljoner och som snart är färdig att tas i bruk.Till höger syns en gammal kran som har gjort sitt och är pensionsfärdig.

 En båt kommer lastad med lite av varje. Ett halvt dygn tar det ungefär att lassa av båten.


 Här spontas den så kallade 70-talskajen. Nya regler gjorde att det blev bråttom med reparationerna som är en nätt liten kommunal investering på ett antal miljoner. Ingen har nytta av en kaj som rasat ner i Mälaren.

Den lagliga graffittiväggen i hamnen har blivit en succé. Klottret på stan har inte ökat som många befarat sen väggen infördes, snarare tvärtom.


Den här veckan pågår europeiska trafikantveckan. En EU-kampanj för att få folk att åka mer cykel, fötter eller kollektivtrafik och åka mindre bil. Vi har också klarat av den årliga seniorlunken i tisdags. 500 pensionärer vandrade på promenadstigarna på Lögarängen.

I tisdags förmiddag besökte jag Mälarhamnar, som ägs av Västerås stad och Köpings kommun. Till hamnen i Västerås kommer flera stora båtar från bland annat England och Holland varje vecka för att hämta eller lämna varor till företag i Västerås med omnejd.
Att transportera gods på sjön är ett mycket miljövänligt alternativ. Det är många lastbilar som får plats på en godsbåt. Det bullrar mindre, släpper ut mindre koldioxid, tar inte plats på vägar och järnvägar. Det är ett transportslag som bör användas mer.
Vad är det då som hindrar? Jo de snedfördelade kostnaderna. Medan väg och även järnväg är subventionerade av skattemedel, så ska sjöfarten bära sina egna kostnader. Är det klok politik när vägtrafiken orsakar problem i buller och utsläpp och våra järnvägar är igenkorkade? Nej, kan inte tycka det. Här behövs en förändring på riksplanet.

---

För någon vecka sedan gjorde jag september månads pryobesök. Förmiddagen tillbringade jag på Treklangen, ett ålderdomshem för 12 personer på översta våningen i ett trevåningshus på Hammarby. I våningarna 1 och 2 finns ett lågtröskelboende för grava missbrukare, Tallbacken. Där tillbringade jag eftermiddagen.

Äldreboendet Treklangen ska när nya Zethelius är klart flytta. Personalen på Tallbacken ser då fram emot för att förfoga över hela huset. Då kan lokalerna och vården planeras bättre. Och det behövs fler platser för dem med grava missbruksproblem som idag är hemlösa. På Tallbacken bor företrädesvis äldre personer. Jag kunde konstatera att ett par av dem nog skulle må bättre av att flytta till nåogt av våra äldreboenden, men om de inte själva vill är det inte mycket att göra.
-Du förstår många av de här människorna har inga anhöriga kvar. De har supit bort allt. Fru, barn, vänner. Vi i personalen är de enda de har. Vi är deras trygghet. Då är det svårt att flytta någon annan stans där man inte vet hur man blir bemött, förklarade enhetschefen för mig. Hörde om flera tragiska människoöden. Personer med ordnade förhållanden som hade fått hela sina tillvaro raserad av olika skäl. Arbetslöshet, förtidspension eller en personlig tragedi kan få den mista stabila att tappa fotfästet och sen går det snabbt utför.





  

I Treklangkläder 
på förmiddagen och Tallbackentröja på eftermiddagen.

torsdag, september 19, 2013

Sänkt hastighet i Tortuna

Pressmeddelande: Sänkt hastighet vid Tortunaskolan

40 kilometer i timmen, det är den nya hastigheten som kommer att gälla på vägen genom Tortuna, idag fattade Tekniska nämnden beslutet. Ordföranden i Tekniska nämnden, Carin Lidman (S) kommenterar:


        Det känns att vi fattat helt rätt beslut. Vi har lyssnat in boende och föräldrar och kan nu ändra ett beslut som inte blev bra. Som politiker har vi att väga in en mängd olika perspektiv. Där är barnperspektivet särskilt viktigt.

Moderaterna och Folkpartiet var emot att sänka hastigheten vid skolan medan Centerpartiet stödde det rödgröna förslaget. Nämnden gav i samband med beslutet också förvaltningen i uppdrag att jobba för att Trafikverket och Kollektivtrafikmyndigheten förbättrar säkerheten vid den busshållplats som finns i anslutning till skolan. Om hastigheten inte efterlevs så bör man också komplettera detta beslut med andra hastighetssänkande åtgärder. 

onsdag, september 04, 2013

Bussen går

Bussen kommer gå som vanligt på Bäckby till helgen.
Tack vare det upparbetade samarbetet som finns mellan fritisgården, Bäckbys samordnare, Värna Västerås, polisen med flera känner nu VL att situationen är tryggad och chaufförer och resenärer säkert kan färdas med bussen.

Så här skriver VL, Kollektivtrafikmyndigheten, Polismyndigheten i Västmanlands län och Västerås stad i ett gemensamt pressmeddelande som har gått ut i dag på eftermiddagen;

Tack vare insatser från flera håll, kommer VL att köra ordinarie trafik på Bäckby under helgerna.
 Beslutet har tagits efter att en rad åtgärder har beslutats i samverkan mellan flera aktörer i Västerås.
-Genom åtgärderna upplever VL att man kan genomföra resorna på ett tryggt sätt, säger Leif Ström trafikchef på VL.
VL, Kollektivtrafikmyndigheten i Västmanlands län, Polismyndigheten i Västmanlands län, Västerås Stad och Mimer har tillsammans beslutat om bland annat följande åtgärder:
        Kamera i bussarna som har möjlighet att filma i bussens färdriktning
·         Fortsatt närvaro av uniformerade och civila poliser
·         Fritidsgården på Bäckby har utökade öppettider och aktiviteter
·         Ordningsvakter på bussarna
·         Verka för ökad närvaro av föräldrar, andra vuxna och föreningsliv på Bäckby
·         Extra rondering av bevakningsföretag

-Det känns bra att vi tillsammans så snabbt kunnat kraftsamla för att upprätthålla trafiken, säger Leif Ström.

tisdag, september 03, 2013

Bäckbys sak är vår

VL:s beslut att dra in kvälls- och nattbussen genom Bäckby centrum på helgen är brådstörtat och desperat. Detta beslut är fattat av tjänstemän hos VL utan att ha förankrats med politiker, kommunen eller polisen.
Min övertygelse är att beslutet kommer ändras. Att bussarna kommer gå som vanligt genom Bäckby till helgen.
Det finns en rad andra insatser man kan göra för att trygga säkerheten för busschaufförer och resenärer än att flytta på bussen som bara ökar otryggheten. Det blir längre att gå från bussen och dessutom mindre folk som rör sig i Bäckby Centrum.
Mycket gott arbete har gjorts under de senaste åren för att lyfta Bäckby. VL:s beslut är olyckligt och slår fel.

Tillsammans ska vi hitta en lösning som säkrar tryggheten för både Bäckbyborna och VL:s chaufförer.