tisdag, april 30, 2013

Sångsvanar och taltrastar

Invigde fågeltorn och utsiktsplattform vid Geddeholm i dag. Blåsigt var det, men ändå hade en del letat sig dit till den fina tillgänlighetsanpassade plattformen där lärkorna svirlade i skyn, hägern spanade i vassen och sångsvanarna doppade huvudena i vattendraget.

I kväll är det dags för nästa tal: vårtal vid brasan på Skiljebo och i morgon Första maj tal i Sala.
Här nedan kan ni läsa vad jag sa i blåsten i dag:

Naturen är viktig för oss människor, den är inte bara något vi passerar på väg till affären eller träningspasset i någon idrottshall.


Professor Nils Uddenberg som är docent i psykiatri och empirisk livsåskådningsforskning som har gjort djupintervjuer med människor med olika bakgrund har kommit fram till att upplevelserna av naturen beskrivs på ungefär samma sätt – oavsett yrke, kön eller var man bor..

Naturen uppfattas som en plats för stillhet, rekreation och eftertanke – oavsett om man fiskar, spelar golf eller tittar på fåglar. Han menar helt enkelt att det är oerhört betydelsefullt att ha skönhet omkring sig.

Nästa gång ni är på ett hotell, se vad det är för slags tavlor som finns på väggarna. Ofta är det nämligen naturmotiv. De hänger där eftersom man vet att människor tycker om det.

Och det är därför vi har samlats här idag, nämligen för att njuta av naturens skönhet. Sedan urminnes tider har människan beundrat fåglarnas förmåga att sväva i luften med utbredda vingar eller att med oerhörd snabbhet svischa förbi.

Här i Västmanland finns flera utsiktsplatser och fågeltorn dit många intresserade åker för att se och lära sig mer om fåglar och nu finns det ytterligare två platser som dessutom är tillgänglighetsanpassade.

Planerna på att bygga fågeltorn här på vägen ut mot Gäddeholm har funnits i flera år.

2006 gjordes en skötselplan för Trådarängarna där det bland annat angavs vilka anordningar före rekreation och friluftsliv som skulle finnas. Flera av dessa har färdigställts, såsom den tillgänglighetsanpassade gång- och cykelvägen och parkeringsplatsen vid bebyggelsen. Under förra året byggdes utsiktsplattformen och fågeltornet som båda är tillgänglighetsanpassade. Fågeltornen blev klara precis före vintern och det är därför vi har invigningen nu när det är fågelsäsong. Och passande så är det på lördag fågelskådningens dag.

Restaureringen av Trådarängarna har också genomförts efter skötselplanen: Landskapet har öppnats och betesdjur släppts in för att fortsätta hålla landskapet öppet. På så sätt har vi på många sätt gynnat den biologiska mångfalden. Inte minst fågellivet och fåglar dras till både våtmarken och vassområdet.

Med de orden vill jag tacka arkitekten Åsa Setterby Modéus som ritat tornen, Ekholms Bygg som byggt dem och slutligen vill jag gratulera oss alla som fått två ytterligare fina ställen där vi kan njuta av naturen.

Och med det har det blivit dags att inviga utsiktsplattformen här och fågeltornet som ligger en liten bit söderut. Det blir inte någon bandklippning utan något som passar bättre för fågeltorn.

Om jag får be talarna att komma fram och ta med sig varsin papperssvala så ska vi gemensamt kasta ut dem. Men Svalorna är gjorda av returpapper så de kanske kommer tillbaka.

onsdag, april 24, 2013

Veckorapport


Denna vecka som kommunalrådet Lidman:
Måndag: Drog ut resterna av en tand. Aj aj. Ska be och få morfin nästa gång jag är hos tandläkarn.
Kommunalrådsberedning, Inviging av utställning med teckningar av förskolebarn på temat säker cykling i trafiken, så gör man. TV 4 Västerås filmade.
Arbetsgivardelegation och diskussion inför kommunals eventuella konflikt. Lunchsalladen kunde jag knappt äta. Hade ont i mun. Hur gör vi med skolmat och äldremat var det stora frågorna. Budgetinformation. VLT ringde och hetsade om att de ville ha en bild på mig vid Lögarängen efter att det inte blir några bryggor där i sommar som utlovat. Förhandlingarna med byggföretaget gick inte i lås. Företaget ville ha mycket mer betalt än vad som framgick när de vann upphandlingen.
Ordförandeberedning inför äldrenämnden i maj. Rödgrön fokusöverläggning och vegatrisk middag. Hem och ta ner tvätten.

Tisdag: Stoppa in mer tvätt i maskin. Jaga äldsta ungen till skolan. Äldrenämnd hela dagen.På lunchen träffa Tvärsnytt och bli intervjuad av Lögarängen. På kvällen runda-bordssamtal om Klimat och miljöfrågor inför framtagandet av nytt Socialdemokratiskt kommunpolitiskt program. Hem och hänga tvätt och kolla inslaget på Tvärsnytt. Packade inför morgondagen

Onsdag: Inspirationskonferens om e-hemtjänst. Så gjorde Västerås. Många kommuner kom och lyssnade.
Till Stadshuset kolla mejl. Matlåda till lunch. Komunstyrelse hela eftermiddagen.
VLT ringde och ville intervjua om ärenden på gårdagens äldrenämnd.
Och nu rusa till tåget mot Växjö för att ha konferens med Klimatkommunerna.
Fortsättning följer

fredag, april 12, 2013

Festival är fint men mer behövs

Det har varit en lång vecka med kvällsmöten varje kväll. Och detta efter en kongress med sena kvällar varje kväll. Det är inte konstigt att jag börjar känna mig lite sliten.Ska bli skönt att få en ledig helg vid stugknuten.
I går kväll hade vi kommunfullmäktigee. Årsbokslut och ansvarsfrihet och resultatfördelning står alltid på dagordningen i april.

På dagordningen stod också en motion från folkpartiet om en pride-festival i Västerås. Motionen bifölls i stor enighet.
Visst är det bra och fint med en pride-festival, men det räcker inte. Det som främst behövs är bättre kunskaper och bemötande i de verksamheter som vi som kommun är ansvarig för.

Här kan ni läsa mitt inlägg. För den som hellre vill höra det kan man gå in på punkt 24 på hemsidan.

"Det är viktigt att på olika sätt sprida kunskap om HBTQ-frågor. Att anordna en Pridefestival och parad i samband med Cityfestivalen är ett sätt.
Vi som kommunala företrädare har ett ansvar för att HBT-personer inte kränks eller osynliggörs i våra verksamheter på grund av sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Därför har Socialdemokraterna, vänsterparitet och miljöpartiet under 2012 lagt nämndinitiativ i sju nämnder om att kartlägga behovet och erbjuda medarbetarna i verksamheterna grundutbildning i HBT-frågor.

Jag råkar ha flera i min närhet i olika åldrar som nånstans  på väg in i tonåren började känna att de var födda i fel kropp.
Försök tänka er in i hur det känns. Att du kvinna varje morgon vaknar upp med ett manligt könsorgan , eller att du man varje morgon vaknar med bröst.

HBT-personer och kanske särskilt transsexuella ställs inför en rad situationer som kan kännas omöjliga. Bara en sån sak som om det är herr- eller damtoan man ska gå in på. Hellre undvika könsuppdelade situationer, som toaletter och omklädningsrum eller simundervisning vilket kan leda till isolering eller underkänt i idrott.

Att då dessutom behöva mötas av lärare, biståndshandläggare, kuratorer, skolsköterskor, undersköterskor, sjuksköterskor som visar oförståelse och handfallenhet på grund av bristande kunskaper kan bli det som gör att man inte längre orkar.
Självmordsfrekvensen bland transsexuella är väldigt hög.
Alla samhällets instanser behöver bättre kunskaper och bli bättre på att bemöta människor med HBT-identitet.
På den socialdemokratiska kongressen som jag deltog i som ombud, bifölls en motion om att samtliga kommuner, landsting och statliga förvaltningar och myndigheter ser över sin organisation för att skapa den HBT-kompetens som behövs för att säkerställa HBT-personers rättigheter.
Jag yrkade bifall till det då. Liksom jag nu yrkar bifall till folkpartiets motion om Västerås City Pride och kommunstyrelsens förslag till beslut.
Men låt det inte stanna där. Det är mycket kvar att göra än."


torsdag, april 04, 2013

Kvalitetsplan för äldreomsorgen

Det  börjar bli sent. 22.05. Har pratat äldreomsorg. Inlägget hittar ni här nere. Snart dags för att rösta om välfärdsavsnittet i Framtidskontraktet


"Vi står inför en jättestor demografisk utmaning där vi blir allt fler äldre med allt färre som ska försörja och ta hand om oss. En av de största utmaningarna är hur vi ska klara personalbemanningen. Här behövs en förstärkt kompetensutveckling, både för att de som saknar formell utbildning men som arbetat länge inom äldreomsorgen ska kunna validera sina kunskaper och för att undersköterskor ska kunna specialistutbilda sig, exempelvis inom demensområdet. Från Västerås arbetarekommun har vi motionerat om detta H53.

Vi måste kunna erbjuda schyssta arbetsvillkor för att det ska vara attraktivt att jobba inom äldreomsorgen, heltid för den som vill, stimulerande arbetsuppgifter och ett bra ledarskap.
Vi måste bli mycket bättre på att se teknikens möjligheter för att öka integriteten och friheten för de äldre och hur ska vi stimulera en sådan utveckling.
Vi måste bli bättre på att arbeta med kvalitativa metoder för att till exempel minska medicinering och öka välbefinnande. Till exempel hur ökad utevistelse, bra mat och stimulans kan användas på ett systematiskt sätt för ökad hälsa.
Det är massor som behöver göras och som idag inte görs. Och framförallt behövs det en långsiktig plan fram till 2025. Det här är inget som kan hastas fram. Därför välkomnar jag partistyrelsens förslag om att ta fram en långsiktig kvalitetsplan för äldreomsorgen.”

Kongresstider


Sitter i kongressalen och lyssnar på debatten om den ekonomiska politiken. Magdalena Andersson är lysande. Längtar efter att se henne som Sveriges nästa finansminister.
Planerar att göra min debut i talarstolen i kväll efter 17.30 då det är dags för välfärdsavsnittet. Tänker gå upp och tala för äldreomsorgen och den långsiktiga utvecklingsplan för äldreomsorgen som partistyrelsen föreslår.

Igår var det långa heta diskussioner i temagruppen om Ordning och reda i välfärden. Somnade någon gång efter midnatt och debatten fortsatte mala i drömmarna.
Västmanlandsdelegationens kongressblogg kan man följa vår framfart i talarstolen.

måndag, april 01, 2013

Nattgrubbel

Vaknar halv fyra och kan inte somna om. Börjar fundera på yrkanden och formulera anföranden till kongressen. Sen blir jag hungrig och börjar grubbla på om det kommer finnas något att äta på kvällen när förhandlingarna pågår till klockan 1 på natten. Kommer verkligen partidistriktets ordförande serva oss i delegationen med mackor som han lovade? Eller var det bara något han sa… Kanske lika bra att jag handlar med mig en massa bananer och tar med mig till Göteborg för där kommer jag ju inte ha tid att gå ut och handla. Och hur ska jag kunna klara av att somna när man får gå och lägga sig först vid 2 och ska upp och vara på plats halv nio nästa morgon. Jag som blir alldeles förstörd om jag inte får sova minst sju timmar per natt.


Nä det här går inte. Det är lika bra att gå upp och skriva anföranden och käka mackor inför kongressen.

Ute är det mörkt och kallt. Katten jamar förhoppningsfullt när jag kommer ut i köket. Ja, katten också, vem ska ta hand om den? Ännu en sak att grubbla på inför avfärd på onsdag.

Här bloggar vi från kongressen.