tisdag, mars 26, 2013

Kongresspyssel

En vecka kvar till partikongressen. Mycket att läsa är det. Och mycket att fundera om. Mycket ska det bloggas också. Men detta kommer jag göra på Västmanlandsdelegationens kongressblogg.
Den hittar du här.

Lite påskledigt ska det bli också, med förhoppningsvis granfällning och kaffestunder i solen vid torpkvisten.

torsdag, mars 21, 2013

Anständiga anställningsvillkor?


Gjorde en halv pryodag på äldreboendet Granen i dag som drivs av Attendo. Djupast intryck gjorde den 100-åriga lilla damen som taktfast klappade handen i rullstolsbordet när trubaduren Johan spelade Kostervalsen. Vem vet vilka minnen den valsen väckte.

Pratade anställningsvillkor med personalen. Få heltider och flera tjänster med så låg tjänstgöringsgrad som 65 procent.
- Nej, jag är inte nöjd med det. Jag vill ha heltid. Jag tror ingen vill ha 65 procent, vem klarar sig på det? men förr fanns det tjänster till och med på 48 procent. Det är i alla fall borta, berättade en av de anställda.
Inget äldreboende jag har varit på har haft heltider åt alla som vill. Men så låg tjänstgöringsgrad som 65 procent tror jag bara jag har stött på hos privata utförare. Jag önskar att de också kunde ta ett större samhällsansvar och ha fler heltidstjänster.
Låg tjänstgöringsgrad leder till sämre löner, större utsatthet och mycket sämre pensionsvillkor när den dagen kommer. Går inte detta att lösa på frivillig väg måste man överväga en lagstiftning.