fredag, december 21, 2012

God jul!

Från vänster: Magnus Edström (MP), Britt Sandström (S), kommunfullmäktiges ordförande, Carin Lidman (S), Staffan Jansson (S), Anna-Maria Romlid, pol sek (V), Ulla Persson (S), kommunstyrelsens ordförande, Caroline Närhi, pol sek (MP), Anders Teljebäck (S). Saknas på bilden gör Marlene Andersson (MP), Vasiliki Tsouplaki (V) och pol sekarna: Jonas Cronert och Lisa Pettersson båda (S).


God Jul önskar jag och mina kolleger i politikerkorridoren!

Nu packar jag snart ner lite läsning om effekten av trafikstrategier, Svenskt vatten och någon roman och åker mot den tysta skogen och tar julledigt. Förra året ungefär så här års kunde vi höra vargarna yla en kväll och dagen efter såg vi vargspår på promenadstråket några hundra meter från stugan.
Men vanligare är att vi hör och ser orrarna och talgoxarna.

Ska ut och hugga mig en fin liten gran och pynta den så katten får något att leka med när hon inte vill vara ute och jaga möss under snödrivorna. (Det går lite så där med det...)

Ser fram emot många kilometers fin skidåkning. Drog en mil i elljusspåret i morse innan solen gått upp så här på årets kortaste dag. Härligt!

onsdag, december 19, 2012

44 miljoner i julklapp

Snart snart snart är det dags för lite julledighet. Det är då jag ska hinna läsa alla de där rapporterna jag inte har hunnit läsa. Eller?
Kanske bara en riktigt tankebefriande roman?
I alla fall ska det bli skidåkning. Flera mil.

Men innan dess har jag ett par dagars kommunalrådande kvar.
I morgon förmiddag skulle jag ha gjort en pryodag med hemtjänsten på Skiljebo men den blev inställd på grund av sjukdom. Det får bli i januari istället.
Det gör att jag kan besöka Taltidningen i morgon och bli intervjuad om de 44 miljonerna som Västerås har fått av staten för sitt arbete för de mest sjuka äldre.
Vilken fantastisk julklapp! Västerås var den kommun som fick mest pengar i denna utdelning för kvalitetsregistren.
Nu pågår en febril tankeverksamhet hur vi ska använda pengarna bäst. Det är viktigt att de går till saker som kan ge utväxling i framtiden, till exempel utbildning, kompetensutveckling och teknik inom vården.


torsdag, december 06, 2012

En plan för hållbar översikt


Här är mitt inlägg från debatten om översiktsplanen i kommunfullmäktige

Ordförande kommunfullmäktige

I staden Doha i Qatar pågår just nu FN:s klimattoppmöte. Målet är att komma överens om gemensamma åtaganden. Åtaganden för att medeltemperaturen ska öka max två grader jämfört med förindustriell tid.
Och det brådskar. Enligt en rapport från världsbanken kommer medeltemperaturen öka med fyra grader om inget görs. Och görs snabbt.
Fyra grader. Det handlar inte om att det blir lite problem. Det handlar om konsekvenser som inte går att överblicka. Hade det i stället handlat om sänkning på fyra grader hade vi fått en ny istid. Det visar vilka väldiga krafter som sätts i rörelse.
FN:s generalsekreterare Ban-Ki-Moon har förmanat förhandlarna att sluta gräla och istället få fram pengar och beslut för att tackla den globala uppvärmningen.
Vår existens är beroende av att klimattoppmötet leder framåt. Men vi sitter inte sysslolösa här i Västerås under tiden. Vi visar att det går att komma överens om en översiktsplan som tar ansvar för kommande generationer. Med en framåtsyftande planering medverkar vi till ett hållbart klimat.
Denna översiktsplan ska leda till minskade utsläpp av växthusgaser. Där prioriteras hållbara transporter: Gång, cykel och kollektivtrafik.
Staden ska byggas inåt och efter kollektivtrafikstråk, och cykelstråk. Det är inte bara en miljömässigt hållbar planering utan även en ekonomisk och socialt hållbar genom att vi planerar staden på så sätt att vi minskar behovet av transporter och skapar bra mötesplatser för människor.
Behovet av bilresor måste minska. Att byta ut de fossila bränslena mot alternativa drivmedel räcker inte för att rädda människans existens. De kommer inte räcka till allt utan måste prioriteras till de transporter som verkligen behövs.
Mängden bilar som får plats i en attraktiv stad är begränsad. Ju tätare staden blir ju viktigare blir att vi prioriterar marken till rätt saker och dit hör inte fler parkeringar utan bostäder, gröna områden och attraktiva mötesplatser
Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Cykelutmaningar


  • Spännande genomgång på kommunstyrelsen i går om yttrandena som kommit in på samrådet om nya stationsområdet. Cykling och bättre cykelparkeringar var klart dominerande synpunkter. En klar majoritet förordar bred passage under järnvägen istället för endast en över spåren.

    Svårt väder att hålla cykelbanor rena i. Kämpade med cykeln i dag också till stadshuset. Ångrade att jag inte tog bussen...
    Ihärdigt snöande och blåst gör att plogade banor yr igen. Och sen ska ju plogförarna ha sin lagstadgade dygnsvila  också...

    I kväll är det dags för årets sista kommunfullmäktige. Och vi ska i kväll anta en ny översiktsplan för Västerås. En väldigt bra sådan som fokuserar på hur vi bygger en stad som är hållbar, både miljömässig, socialt och ekonomiskt. Stort fokus på hållbara transporter och hur vi bygger staden inåt för att minska behovet av transporter, samtidigt som vi värnar och gröna ytor.