fredag, september 14, 2012

Månen ligger på Bäckby






Oj oj vilken livad tillställning jag var med om idag, när Västerås första temalekplats skulle invigas. Rymdlekparken på Bäckby där Tintin i rymden varit i inspirationskälla.
Flera 100 barn var med som förstås var mer intresserade av att synas i TV4 än att höra på mitt tal, som jag i ståhejet snabbt fick redigera om för att det skulle passa.
Efteråt sa en kille i 8-årsåldern till mig:
-Är det du som bestämt den här lekparken?
-Ja vi har varit flera stycken som gjort det, sa jag.
- Tack så jättemycket! Den är jättefin, sa killen som berättade att de var där och lekte så ofta de kunde.
Sånt värmer ett tekniska ordförandehjärta. Vilken lyckad investering!


Här nedan kan ni läsa mitt tal - hela versionen:


Rymdlekplatsinvigning 2012-09-14
Mina barndoms somrar tillbringade jag i en liten sommarstuga på västkusten. Där fanns mängder av gamla sönderlästa seriealbum. Och ett av bland de mest sönderlästa var Tintin -. Månen tur och retur del 1 och del 2. Dessa var mina absoluta favoriter. Särskilt del två som berättar om världens första människa på månen. Nej det var inte Niel Armstrong . Det var Tinin. Han var där 15 år före Armstrong.
Tänk om jag som var en sån Tintinfantast hade haft en sådan här fin lekpark att leka i när jag var liten.
Denna nya temalekpark på Bäckby har kostat tre miljoner att bygga. Tintin i rymden har fungerat som inspirationskälla.
Samtidigt som vi idag inviger denna lekpark invigs också det nya utegymmet som är en del av Bäckbysatsningen. Förhoppningsvis kommer det här leda till fina möten mellan generationer. Bredvid barnens lek kan äldre träna för att hålla hälsan.
Att leka och träna är hälsofrämjande för alla åldrar och att umgås över generationsgränser mår vi också bra av. Som ordförande inte bara i tekniska nämnden utan också i äldrenämnden är detta något som jag är särskilt glad över.
Och det är fantatstiskt roligt att se så många barn här idag. Vi hoppas att det ska fortsätta att vara så. Och att det blir lika många 70-åringar i utegymmet….
Den här lekplatsen ska vara utmanande, inspirerande och tillgänglig. Den är 8400 kvadratmeter, större än en fotbollsplan. När parken har utforamts har man tagit hänsyn till läget, befolkningen på Bäckby och önskemål som kommit in.
Men det här är inte det enda som  händer på Bäckby. Två mindre lekparker rustas också, Västerås stad har byggt en mindre skejtanläggning här och  Bäckby torg har rustats. Vi vill fortsätta att utveckla Bäckby för alla åldrar och innan året är slut kommer också bygget av ett nytt stort äldreboende sätta igång på Bäckby.
Förra årets invigdes den nya strandlekparken på Lögarängen , i år rymdlekparken här på Bäckby, i vår blir den nya lekparken på Bjurhovda klar som har temat Savannen och därefter blir det Himlahöjden på Vetterstorp som kommer få en ny stor temalekpark. Arbetet där är precis påbörjat.
Utöver detta gör Västerås stad i höst en extra satsning och rustar ett 20 tal lekplatser över hela Västerås stad.
Det ska vara lätt och roligt att röra på sig. I den här lekparken tror jag att alla kommer få svårt att sitta still. Även föräldrarna. För jag vet att det finns fler än jag som läste om Tintins rymdäventyr när de var små och önskade att de fick vara med i professor Kalkyls  rymdraket. Nu har vi chansen.Och med ett klassiskt Kapten Haddock citat förklarar jag härmed Västerås första rymdlekplats för invigd: 
Bomber och granater!





torsdag, september 13, 2012

Tiden går fort när man har det bra



I dag var det dags igen att bryta sig ut från sammanträdesrummen och ge sig ut i verkligheten.
Började min prydoag med förmiddagen på Hökåsens gruppboende för demenssjuka.
Fick en ny liten kompis, en dam som tog min hand på promenaden ut på balkongen och sa:
"Nu släpper jag dig aldrig!"
Jag som skulle vidare var ju dock tvungen att släppa. Men damen var som sagt demenssjuk så hon hade snart glömt mitt svek.
Eftermiddagen tillbringade jag på Björkbackens ålderdomshem på Bjurhovda.Även om det inte är ett uttalat boende för demenssjuka så är det många som har svårt med komihåget när de passerat 90.
- Hur länge har du bott här? frågade jag.
- Ja jag vet inte, men det är inte så länge, sa damen jag frågade.
- Du har bott här ett år, svarade undersköterskan.
-Ett år! Nej inte är det så länge. Tänk hon sa att jag har bott här ett år!
-Ja, till mig sa de att jag har bott här två år, men det tror jag inte på, sa en annan dam.
Men trivseln var det inget fel på. Alla snälla och rara och maten god och utsikten fin. Tiden går fort när man har det bra.